Bigos
Kapustę kiszoną i kapustę świeżą, drobno poszatkowaną, włożyć do garnka i zalać wywarem z uprzednio ugotowanych grzybów. Dusić po przykryciem ok. 20-30 min. Pokroić w kostkę mięso wieprzowe, boczek wędzony, kiełbasę, cebulę i lekko podsmażyć. Kapustę połączyć z mięsem, grzybami, powidłami i koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku. Dusić razem ok. 40 min, po czym podlać winem i ewentualnie doprawić. Bigos można podawać z pieczywem albo jako dodatek do dań obiadowych.
- 300 g mięsa wieprzowego
- 150 g boczku wędzonego
- 300 g kiełbasy
- 0,5 kg kapusty świeżej
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka powideł ze śliwek
- 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna pieprzu
- koncentrat pomidorowy
- sól