Nóżki wieprzowe w galarecie (galart)
Nóżki oczyścić i opalić nad ogniem włosy, skórę wyszorować ostrą szczotką, każdą nóżkę przerąbać na pół. Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć i obrać. Do garnka włożyć nóżki, warzywa oraz zioła, zalać wodą. Gotować 2,5 godz., aż mięso będzie odchodzić od kości. Nogi wyjąć, przestudzić i obrać z mięsa. Mięso pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sito. Dodać żelatynę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dno foremki wyłożyć pokrojonymi warzywami z wywaru. Można też dodać ogórki i pietruszkę. Ułożyć na nich kawałki mięsa, zalać wywarem i wstawić do lodówki, by galareta zastygła.
- 2 nóżki wieprzowe
- pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziarenka jałowca
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 litr wody