Z inicjatywy Wildeckiej Inicjatywy Lokalnej "Widzianie" na Rynku WIldecki, stragan 78 udostępniona została przestrzeń, w której każdy może podzielić się i poczęstować jedzeniem. Można tutaj przynieść i zostawić na oznaczonym regale żywność, której nie damy rady zagospodarować. W ten sposób nie marnujemy jedzenia i dajemy szanse skorzystania przez potrzebujących, osoby w trudnej sytuacji materialnej.
Jakie produkty można przynieść do Jadłodzielni? Takie, które sami chcielibyście zjeść, a w szczególności:
- owoce i warzywa
- dżemy, słoiki z przetworami, konserwy
- produkty suche, szczelnie opakowane (np. makaron, ryż, mąka, ciastka, groch, fasola, bakalie, słodycze, kawy, herbaty, sól, przyprawy)
- napoje i jedzenie w oryginalnie zapakowanych kartonach, słoikach, puszkach (np. przeciery, majonezy, musztardy, ketchupy, sosy, warzywa i owoce konserwowane, napoje i soki pasteryzowane, wody pitne, oleje, oliwy
Mogą to być produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed"), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia ("należy spożyć do").
Jakich produktów nie zostawiać:
- zapakowanych w opakowania/torebki papierowe, np. cukier, herbaty w papierowych kartonikach
- mięsa, wędlin, pasztetów
- nabiału (mleka, jogurtów, serów), jajek i innych produktów wymagających warunków chłodniczych,
- produktów zawierających surowe jaja (budynie, kremy, surowe majonezy),
- otwartych słoików, puszek, konserw,
- produktów z oznakami popsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem,
- produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami.
Każdy korzysta z produktów na własną odpowiedzialność. W razie uwag odnośnie funkcjonowania Jadłodzielni można kontaktować się pod adresem: wildzianie@gmail.com.