Biuletyn Miejski

Biuletyn Miejski

Dla widza i aktora. Wybrano projekt przebudowy siedziby Estrady

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję przebudowy siedziby Estrady Poznańskiej przy ul. Masztalarskiej. Zwycięski projekt przygotowała pracownia AMC, która zdaniem sądu konkursowego najlepiej odpowiedziała na oczekiwania Estrady. Do nowych wnętrz wejdziemy za 3-4 lata.

fot. AMC - Andrzej M. Chołdzyński
fot. AMC - Andrzej M. Chołdzyński

Dzisiaj przy ul. Masztalarskiej mieszczą się zarówno biura Estrady Poznańskiej jak i miejsca na wydarzenia kulturalna, przede wszystkim Scena na Piętrze i Galeria Oko/Ucho. Ponad stuletnia kamienica od dawna już nie spełnia współczesnych oczekiwań jakie stawia się przed miejscami kultury. Zmienić ma to przebudowa całego budynku, jej koncepcja właśnie została wybrana.

Do finałowego etapu konkursu ogłoszonego w listopadzie ubiegło roku przeszło sześć prac. Sąd konkursowy pierwsze miejsce przyznał projektowi zgłoszonemu przez pracownię AMC - Andrzej M. Chołdzyński działającej w Warszawie i Lublinie. Miejsce drugie zajęła koncepcja autorstwa MXL4 ze Szczecina, a dwa projekty poznańskich pracowni: FrontArchitects i J.P. Woźny, zdobyły wyróżnienie.

- Bardzo się cieszę, że Poznań wypięknieje, bo w tym miejscu będziemy mieli wspaniały gmach dla instytucji kultury. Miasto Poznań stawia na inwestycje w kulturze - mówił podczas ogłoszenie werdyktu Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.

- Prace reprezentowały bardzo wysoki poziom i to dla nas wielka radość. To był merytorycznie bardzo dobry konkurs - mówiła Małgorzata Kempa, dyrektor Estrady Poznańskiej. -Przygotowując go bardzo dużo rozmawialiśmy także z pracownikami Estrady i sąsiadami, aby to miejsce jak najlepiej służyło widzom, ale też nam, którzy tutaj pracujemy - tłumaczyła.

Wybór pracowni AMC uzasadniono tym, że jej koncepcja kompleksowo i spójnie odpowiedziała na potrzeby zamawiającego. Po remoncie pojawią się nowe przestrzenie m.in. zadaszony dziedziniec kamienicy, oraz taras na dachu budynku, który będzie mógł pełnić funkcje m.in. kina letniego. Dolna sala będzie mogła pomieścić około 300 osób. Z kolei górna sala będzie wielofunkcyjna i maksymalnie wejdzie tam 200 osób. Przede wszystkim jednak zwycięski projekt ma najlepiej zaplanowaną we wnętrzu drogę dla widzów i aktorów, a przebudowane sceny zyskają możliwości jakich dotąd nie miały, tak w kwestiach scenografii, urządzeń scenicznych jak i komfortu oglądania.

- Mam nadzieję, że skoro nasz projekt spodobał się jury to inni odbiorcy też dostrzegą jego zalety - mówił Daniel Ciesielski, jeden z autorów zwycięskiej koncepcji z pracowni AMC. Pracownia ta ma już na swoim koncie podobne projekty rewitalizacyjne m.in. budynku dawnego Centralnego Domu Towarowego w Warszawie, czy również w stolicy - mieszczącej się w zabytkowej kamienicy siedziby Polskiego Wydawnictwa Muzycznego.

Teraz rozpocznie się etap uzgodnień i negocjacji między zamawiającym a autorami zwycięskiej koncepcji. W następnym kroku będzie przygotowywany projekt budowlany inwestycji. Według planów prace modernizacyjne mają być podzielone na etapy, tak by nie wyłączać całkowicie budynku z użytku. Ich pełen efekt ma być widoczny za 3-4 lata. - Są już zagwarantowane w budżecie środki na prace projektowe - powiedział Jędrzej Solarski, - na całość potrzeba ok. 40 mln zł, nie ma zagrożenia, że tych środków nie będzie - dodał.

Osobnym projektem jest natomiast rewitalizacja Skweru im. Romana Wilhelmiego, władze miasta chcą jednak by jego odnowa przebiegła w tym samym czasie co prace nad przebudową kamienicy przy ul. Masztalarskiej.

Jan Gładysiak

© Wydawnictwo Miejskie Posnania 2019