Warsztaty "Kulinarnie Mocni" w Obornikach

Warsztaty "Kulinarnie Mocni" w Obornikach

2017-02-22 ( środa )
ul. Droga Leśna 60, 64-600 Oborniki

Warsztaty "Kulinarnie Mocni" w Obornikach

W najbliższą środę, 22 lutego w Fundacji "Na prostej drodze" w Obornikach, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem "Kulinarnie Mocni". Uczestnicy spotkania - osoby korzystające z programu POPŻ - nauczą się, jak przygotować smaczne i proste posiłki nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu. Warsztat poprowadzi edukator Banku Żywności z Poznania.

 Prosto, smacznie i z pomysłem

W ramach warsztatów "Kulinarnie Mocni" osoby objęte programem POPŻ z gminy Oborniki, pod okiem edukatora Banku Żywności z Poznania - Huberta Pściuka, poznają pomysły na smaczne i proste dania jednogarnkowe z wykorzystaniem aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości produktów odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły
w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. smaczne dania jednogarnkowe przy użyciu aromatycznych ziół
i przypraw.

Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy mają ciężką sytuację życiową i korzystają
z pomocy Banków Żywności. Dzięki warsztatom "Kulinarnie Mocni" beneficjenci programu dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje głównie proste przyprawy jak np. pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, anyż czy rozmaryn
- zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska.

Warsztaty "Kulinarnie Mocni" w Obornikach będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych. Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu - budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie. Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych - mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.

Warsztaty "Kulinarnie Mocni" odbędą się 22 lutego o godz. 12:30 w Fundacji "Na proste drodze" w Obornikach (ul. Droga Leśna 60, 64-600 Oborniki).

Czym jest projekt "Kulinarnie Mocni"?

To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu "Kulinarnie Mocni" edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.

Więcej informacji o Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności na terenie całej Polski. Banki Żywności walczą o pełne wykorzystanie produktów spożywczych w Polsce. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Prowadzą również kampanie, które przekonują Polaków do tego, jak łatwo jest nie marnować pieniędzy, nie wyrzucać jedzenia i oszczędzać je także dla innych Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach. Federacja jest także aktywnym partnerem w debacie publicznej i działaniach legislacyjnych z zakresu polityki społecznej, działalności organizacji pozarządowych, czy współpracy sektorowej.

Zapraszamy na: http://www.bankizywnosci.pl/