Pod Poznaniem powstała pierwsza na świecie fabryka soku, który ma pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym

Poznańska spółka Cinna - Produkty Zdrowia rozpoczyna w Pobiedziskach produkcję jedynego na świecie soku likopenowego z pomidorów, który ma zapobiegać chorobom nowotworowym i schorzeniom serca. Sok produkowany będzie w oparciu o opatentowaną technologię światowej sławy biochemika profesora Piotra Chomczyńskiego.

. - grafika artykułu
.

Poznańska spółka Cinna - Produkty Zdrowia rozpoczyna w Pobiedziskach produkcję jedynego na świecie soku likopenowego z pomidorów, który ma zapobiegać chorobom nowotworowym i schorzeniom serca. Sok produkowany będzie w oparciu o opatentowaną technologię światowej sławy biochemika profesora Piotra Chomczyńskiego. Budowa fabryki w Pobiedziskach trwała blisko dwa lata. Jest to pierwsza przetwórnia tego rodzaju na świecie. Docelowo fabryka ma produkować milion opakowań soku miesięcznie i zatrudniać ok. 60 osób (w tym roku zacznie pracę połowa załogi). Sok będzie produkowany z produkowanych lokalnie surowców oraz pakowany w wytwarzane lokalnie szklane butelki.
Cinna - Produkty Zdrowia Sp. z o.o. jest firmą założoną przez profesora Piotra Chomczyńskiego - polskiego biochemika i przedsiębiorcy, który od 1983 roku pracuje w USA. Profesor Chomczyński jest dziekanem na Uniwersytecie w Cincinnati w Ohio oraz właścicielem firmy MRC (Molecular Research Center). Zasłynął badaniami nad genetyką, jest również autorem najczęściej cytowanej pracy naukowej na świecie (blisko 50 tysięcy cytowań) oraz laureatem licznych nagród. W Polsce był jednym ze współzałożycieli i do 2007 roku współwłaścicielem nadającej z Poznania stacji telewizyjnej TV Biznes.