Uczta na Zamku
Celem kampanii jest zachęcenie poznaniaków do wspólnego ucztowania, czerpania przyjemności z przygotowywania zdrowych posiłków. W tym celu zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne, stragany z lokalnymi produktami i stoiska dotyczące aktywnego i zdrowego stylu życia.
Na inaugurację zaproszono znanego kuchmistrza Michała Muskałę, którego obecność i umiejętności pomogą zachęcić do udziału w uczcie oraz pasjonatów jedzenia i rozsądnego odżywiania się, którzy pokażą jak przygotowywać pożywne przekąski, soki, sałatki itp.
Warsztaty i pokazy będą kluczowym punktem inauguracji. Dodatkowo zorganizowane zostaną porady dietetyczne, promocje na produkty związane z tematem kampanii. Organizatorzy nawiązali współpracę z zamkową Świetlicą i księgarnią Bookowski, by również tam rozgrywały się inauguracyjne działania. W okolicach Zamku zorganizowane zostaną aktywności sportowe: jogę, tai-chi, taekwondo i nordic walking. Dodatkowo, przygotowano animacje dla dzieci, jak i dorosłych uczestników spotkania.
W ramach dnia inauguracyjnego zorganizowana zostanie krótka konferencja prasową, podczas której przedstawione zostaną założenia projektu. W konferencji wezmą udział władze miasta oraz przedstawiciel Komisji Europejskiej.
Termin: 17 września 2014
Godziny: 9.30-13.00
Miejsce: CK Zamek, Święty Marcin 80/86, Poznań (sala pod zegarem)
PROGRAM INAUGURACJI
Sala pod zegarem - wejście przez hol główny i kawiarnię Świetlica
Sala konferencyjna
9.30 Konferencja prasowa z udziałem przedstawiciela KE, prezydenta Miasta Poznania i przedstawicieli Urzędu Miasta Poznania;
10.00 Michał Muskała - kulinarny quiz
11.00 "Odżywianie w ciąży" - Zakład Dietetyki, Małgorzata Fajfer
11.30 "Odżywianie w wieku dojrzałym" - Jolanta Twardowska-Rajewska, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza
12.00 "Odżywianie dzieci i młodzieży" - Marta Frank "Mój Dietetyk"
12.30 "Praktyka uważnego jedzenia" - Agnieszka Pawłowska, Centrum psychologiczno-coachingowe Inspeerio
Sala warsztatowa
10.00 - 12.00 Animacje z tańcem oraz cyrkowe w sali warsztatowej (Polskie Stowarzyszenie Pedagogów i Animatorów Klanza)
12.00 "Jak nie marnować jedzenia?" - warsztaty Bank Żywności
Hol
- degustacje (Prosto z Sadu, Orkiszowe Pola, Eko Bazar, Sobota HR, Klub Seniora Nowa, wody z uzdrowiska Wysowa w Beskidzie Niskim - "Józef", "Henryk" i "Franciszek")
- stoiska z lokalnymi produktami i stoiska informacyjne dotyczące aktywnego i prozdrowotnego stylu życia;
- porady dietetyczne dla dzieci, kobiet w ciąży i seniorów;
Ponadto
- Piknik na trawie i wymiana owocowo-warzywna
- 10.00 Tai chi - Stowarzyszenie Taoistycznego Tai Chi w Polsce
- 11.00 Joga - Namaste Yoga
- 12.00 Teakwondo - pokaz Klubu Sportowego Czerwony Smok Poznań
- 10.30-12.00 Nordic walking -"Marsz po zdrowie"
- Bezpłatna woda i specjalne promocje w kawiarni Świetlica
Promocje na literaturę związaną tematycznie z jedzeniem w księgarni Bookowski
Kontakt: Centrum Inicjatyw Senioralnych, ul. Mickiewicza 9a 60-833 Poznań, tel. 61 847 21 11 lub 618 42 35 09.