Szczaw polny jest rośliną wieloletnią o wysokości od 10 do 30 cm, pospolitą w całym kraju. Można ją spotkać na suchych łąkach, piaszczystych polach i ugorach. Jest to roślina dwupienna, tzn. kwiaty męskie (produkujące ziarna pyłku) oraz żeńskie (wytwarzające owoce) występują na oddzielnych osobnikach. Sezon pyłkowy tego gatunku przypada na okres wakacyjny (maj-wrzesień) z wyraźnym wzrostem koncentracji pyłku w czerwcu i lipcu. Liście i łodygi, gorzkie w smaku, wykorzystywane bywają do przyrządzania sałatek, zup oraz aromatycznych sosów.

Zagrożenie kliniczne: 3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej