Rusza sezon na Food Trucki

Blisko 30 wystawców zagości na V Festiwalu Smaków Food Trucków, który obędzie się w dniach 24-25 marca na parkingu przy Arenie Poznań. Nowojorskie pastrami, tybetańskie pierożki, kubańskie kanapki?  To tylko niektóre z wielu dań świata, jakie zagoszczą na festiwalu.

Dania z całego świata odwiedzą Poznań już po raz piąty - grafika artykułu
Dania z całego świata odwiedzą Poznań już po raz piąty

Festiwal Smaków Food Trucków to cykliczne wydarzenie, które zrzesza miłośników kuchni w wymiarze wielokulturowym. Dania z całego świata odwiedzą Poznań już po raz piąty! Organizatorzy zaprosili około 30 wystawców. Kubańskie, nowojorskie, greckie, tybetańskie czy hiszpańskie smaki staną się częścią tego dwudniowego święta jedzenia. Nie zabraknie też klasycznych burgerów, chińskich bułeczek bao czy świeżo wypiekanych donutów.

Poza gastronomicznym wymiarem wydarzenia organizatorzy chcą, by na festiwalu nikt się nie nudził. Dostępne będą strefy gier planszowych, zabaw dla dzieci, chilloutu, a także pokazy tańca ulicznego i sztuk walki. Dla spragnionych mocniejszych wrażeń odbędą się zawody kulinarne, gra terenowa oraz laser tag.

Podczas tej edycji festiwalu po raz pierwszy odbędzie się Galimatias, czyli bazar rozmaitości. Skupi on twórców ceniących jakość i niebanalne podejście, którzy będą mogli wystawić na sprzedaż swoje unikatowe produkty. Dostępne będą zarówno przedmioty codziennego użytku, jak i zdrowa żywność czy dzieła sztuki.

Zwieńczeniem festiwalu będą wybory najlepszego food trucka, którego wskażą sami uczestnicy. W sobotę w godz. 12 -21 i w niedzielę w godz. 12-20 na parkingu przy Arenie Poznań (ul. Wyspiańskiego 33) na gości czekać będą pełne smaków restauracje na kółkach, miejsca siedzące oraz zadaszenie na wypadek niepogody.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak.

Wstęp wolny.

Więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć tutaj: https://www.facebook.com/events/670800953310731/

Weronika Dopierała/biuro prasowe