Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej w Poznaniu

Poznań przyłącza się do świętowania Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej. Do miasta przyjechali bolońscy kucharze, którzy podzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami z restauratorami. Profesjonaliści będą mogli wziąć udział w warsztatach, a wszyscy poznaniacy - obejrzeć włoskie filmy.

Bolonia jest miastem partnerskim Poznania od 2017 roku/ fot. Gaspa/Wikipedia - grafika artykułu
Bolonia jest miastem partnerskim Poznania od 2017 roku/ fot. Gaspa/Wikipedia

Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej obchodzony jest 18-24 listopada. Z tej okazji do Poznania przyjadą bolońscy kucharze, by podzielić się z poznańskimi restauratorami wiedzą i umiejętnościami, dzięki którym włoska kuchnia jest uwielbiana na całym świecie. W studiu kulinarnym restauracji Dąbrowskiego 42 odbędą się dwudniowe, bezpłatne warsztaty kulinarne dla profesjonalistów. Poprowadzą je szefowie kuchni: Mario Ferrara z restauracji "Scacco Matto" i Alessandro Gozzi z "Trattoria Bertozzi". Wspólnie z kucharzami z Bolonii gotować będą szefowie poznańskich restauracji, kucharze i pasjonaci kuchni włoskiej. Warsztaty odbywają się 18 i 19 listopada w godzinach 11:00-14:00.

 Do Poznania przyjadą również: Aldo Amati, ambasador Włoch w Polsce i Lugi Iannuzzi, pierwszy sekretarz Ambasady Włoch.

FILM

 -  Łączy nas 100 lat relacji dyplomatycznych między Polską i Włochami, dlatego cieszę się, że mamy zaszczyt gościć w Poznaniu ambasadora Włoch - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. - 5 grudnia mijają 2 lata od podpisania przez Miasto Poznań umowy o współpracy z Bolonią. To miasto, od którego warto się uczyć.  Bolonia tak jak Poznań stawia na zrównoważony rozwój, budując strategię opartą na wzmacnianiu społeczeństwa obywatelskiego. Dobre praktyki Bolonii w zakresie nowoczesnej gospodarki, turystyki, kultury i oświaty stanowią dla nas inspirację.

Współpracę polsko-włoską w ramach Światowego Tygodnia Kuchni Włoskiej przypieczętuje oficjalne spotkanie 19 listopada w Sali Białej w Urzędzie Miasta Poznania. Poza przedstawicielami ambasady gościć będą na nim również przedstawiciele Bolonii: prof. Fausto Tinti, zastępca prezydenta miasta i Giuseppe De Biasi, dyrektor Gabinetu Prezydenta Miasta.

- Bolonia to ciekawy partner, szczególnie w zakresie wymiany kulturalnej, akademickiej, ale i nowoczesnych technologii - mówi Iwona Matuszczak-Szulc, dyrektor Wydziału Rozwoju Miasta i Współpracy Międzynarodowej. -  Warto podkreślić, że region Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia, współpracuje też z Województwem Wielkopolskim w ramach działań Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Mam nadzieję, że tegoroczne spotkanie zapoczątkuje tradycję corocznych wydarzeń włosko-polskich w Poznaniu.

Przez dwa dni w Poznaniu będzie można zobaczyć filmy współczesnej kinematografii włoskiej. 18 listopada o godz. 18:00 w Baraku Kultury odbędzie się pokaz filmu "Ostatnie prosecco hrabiego Ancilotto", a 19 listopada o godz. 18:00 "Made In Italy" reż. Luciano Ligabue z 2018 roku.

Pierwszy z seansów otworzy Aldo Amati, ambasador Włoch w Polsce.

- Bardzo mi miło, że mogę zainaugurować nową edycję Tygodnia Kuchni Włoskiej tutaj w Poznaniu, korzystając także z silnych więzów, jakie łączą to piękne polskie miasto z Bolonią, jedną ze "stolic" kuchni włoskiej na świecie - podkreśla ambasador. - Poprzez pokaz dwóch uznanych współczesnych włoskich filmów oraz warsztaty prawdziwej kuchni bolońskiej, przenosimy do Poznania obecne Włochy wraz ich kinem i sztuką kulinarną. Jestem pewien, że publiczności spodobają się nasze propozycje i że tradycyjnie obdarzy nas swoją sympatią i przyjaźnią, jak zawsze w przypadku wydarzeń pod barwami "tricolore". Razem z Miastem Poznaniem oraz Miastem Bolonią chcemy jak najlepiej świętować również przy tej okazji stulecie stosunków dyplomatycznych między Włochami i Polską.

Wydarzenie jest bezpłatne dzięki zaangażowaniu Ambasady Włoch i Włoskiego Instytutu Kultury z Warszawy. Więcej szczegółów i informacji na temat zapisów znajduje się na fb i stronie Baraku Kultury: http://barakkultury.pl/project/ostatnie-prosecco-hrabiego-ancillotto-i-made-in-italy/

- Jestem naprawdę dumny, że mogę tutaj reprezentować Miasto Bolonia podczas tych intensywnych dwóch dni wymiany kulturalnej i gastronomicznej, w ramach "Tygodnia Kuchni Włoskiej na świecie" - mówił prof. Fausto Tinti, zastępca prezydenta Bolonii. - Nasi dwaj szefowie kuchni, Mario Ferrara i Alessandro Gozzoli, podczas warsztaów postarają się ujawnić polskim kolegom tajniki autentycznej kuchni bolońskiej, tradycji kulinarnej znanej na całym świecie. Szczerze dziękuję naszej Ambasadzie w Warszawie i Gminie Poznań za dostępność i aktywną współpracę, która pozwoliła nam zorganizować to nowe wydarzenie.

Osoby i instytucje, które współpracują lub chcą rozpocząć współpracę z Miastem Bolonia, mogą kierować swoje pytania na adres: rmwm@um.poznan.pl

AW