To będą wyjątkowe dożynki
Podczas uroczystości gospodarze wydarzenia: Jacek Jaśkowiak - Prezydent Miasta Poznania, Stanisław Gądecki, Arcybiskup Metropolita Poznański oraz Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego tradycyjnie podzielą się chlebem dożynkowym z mieszkańcami Poznania i województwa.
Dożynki rozpoczną się 26 sierpnia w samo południe na Polanie Harcerza przy Malcie uroczystym otwarciem Wystawy Rolniczej. O godz. 13.00 odbędzie się msza św. w intencji rolników, a następnie będzie można obejrzeć pokaz obrzędu dożynkowego w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Łany.
Podczas obchodów dożynkowych rozstrzygnięty zostanie konkurs na najciekawsze stoisko Wystawy Rolniczej, w którym wziąć udział mogą wystawcy z branży rolno-spożywczej. Oceniany będzie wygląd prezentowanych produktów, aranżacja stoiska i materiały wykorzystane do jego dekoracji, jakość obsługi i sposób ekspozycji. Zdobywcy pierwszych trzech miejsc dostaną nagrody.
Od godz. 16.30 do 20.00 atrakcji nie zabraknie. Na najmłodszych poznaniaków czekać będzie spektakl "Polowanie na motyle" w wykonaniu Teatru Gili Gili, a na nieco starszych - potańcówka z Kapelą Hałasów i gośćmi oraz koncert Zespołu Dikanda.
W Wiosce ginących zawodów będzie można obejrzeć pracę rzemieślników. Przygotowano też pokazy tresury psów i pokazy ratownictwa wodnego. Miłośnicy kwiatów będą mogli wziąć udział w warsztatach florystycznych. Przez cały czas trwania imprezy dzieci będą mogły odwiedzić mały zwierzyniec, a w nim - wystawę ptaków i zwierząt hodowlanych. Na gości czekać będzie darmowa grochówka z kotła, degustacja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej czy gulaszu z dziczyzny.
O godzinie 20.30 na mecie toru regatowego rozpocznie się koncert gwiazdy wieczoru - zespołu Bajm.
Rolnicy w Poznaniu
Poznań to siedziba ponad 730 gospodarstw rolnych i ponad 300 podmiotów prowadzących działalność zaliczaną do działów specjalnych, gospodarujących łącznie na 8 400 ha użytków rolnych.
Na gruntach ornych, łąkach, pastwiskach, w sadach oraz szklarniach uprawiane są zboża, rzepak, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki, warzywa gruntowe oraz kwiaty i inne rośliny ozdobne. Obok upraw rozwija się również hodowla trzody chlewnej, bydła, owiec oraz koni, która liczy łącznie ok. 2500 szt. Inwentarza.
Największa koncentracja użytków rolnych jest na Nowym Mieście - w Garaszewie, Pokrzywnie, Krzesinach, Minikowie, Starołęce i Głuszynie oraz na Morasku i Radojewie.
Poza produkcją rolną pochwalić się możemy w Poznaniu licznymi gospodarstwami, w których działają przetwórnie zajmujące się produkcją surówek z warzyw czy kwaszeniem ogórków i kapusty.
Poznań i Wielkopolska dbają o dziedzictwo kulinarne. To tu wytwarzane są słynne w całym kraju i Europie rogale świętomarcińskie. Tradycyjny poznański wypiek może poszczycić się unijnym certyfikatem "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Tym samym poznański rogal trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią.
Kolejnym uznanym przez specjalistów i konsumentów produktem jest kiełbasa biała parzona wielkopolska, która jest 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Wielkopolscy przetwórcy mogą pochwalić się licznymi certyfikatami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, jak też tradycyjną metodą produkcji. W naszym regionie mamy aż 93 zarejestrowane produkty tradycyjne. Wśród nich są: gzik wielkopolski, wielkopolski ser smażony, leberka wielkopolska, marynata z korbola, poznański pumpernikiel Adama, plyndze, kaczka pieczona po wielkopolsku, galart, zrazy zawijane po wielkopolsku, bigos, ślepe ryby, szare kluski, czernina, parzybroda, golonka po wielkopolsku, rumpuć i wiele innych.
Więcej informacji o dożynkach 2018: http://www.poznan.pl/mim/info/news/dozynki-wielkopolskie-w-poznaniu,120916.html
AW