XIV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Warsztaty kulinarne, degustacje, koncerty, konkursy dla zawodowców i tradycyjny jarmark na Starym Rynku - to tylko część niespodzianek, które czekają na poznaniaków i turystów w ramach XIV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza odbędzie się 13-16 sierpnia. W tym roku zarówno wystawców, jak i gości obowiązywać będą specjalne zasady bezpieczeństwa. 

Zdjęcie przedstawia stoisko podczas jarmarku na Starym Rynku. Widać na nim kupujących ludzi i sprzedawcę oliwek - grafika artykułu
Festiwal Dobrego Smaku przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów (zdjęcie archiwalne)/ fot. ofds.pl

- Cieszę się, że festiwal się odbędzie. Zdajemy sobie sprawę, że w tym roku organizowany jest on w trudnych i zupełnie nowych warunkach. Bardzo ważne jest dla nas bezpieczeństwo wszystkich uczestników. To zależy jednak nie tylko od organizatorów, ale również od mieszkańców i turystów. Będziemy na pewno na każdym kroku przypominać o zachowaniu reżimu sanitarnego. Trzymajmy się zasad, nie lekceważmy ich - wtedy wszyscy będziemy mogli się dobrze bawić - mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. 

Jednym z najważniejszych elementów festiwalu, jak co roku, będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. Poznaniacy i turyści będą mogli odbyć kulinarną podróż po wielu zakątkach Polski - skosztować serów z Podkarpacia, pierogów z kaczką i jabłkami, ślimaków w czosnkowym maśle, a także wypić kieliszek lubuskiego wina lub szklaneczkę kwasu chlebowego. Jarmark to także okazja, aby porozmawiać z producentami. Smak potraw wyostrzy muzyka - kameralne koncerty będą odbywać się przy fontannach na Starym Rynku. 

- W tym roku, ze względu na panujące warunki, zabraknie kilku wystawców, którzy przyjeżdżali do nas od lat, np. gości z Litwy. Mamy jednak sporo nowych sprzedawców. Będą stoiska z kuchnią koreańską, francuską, węgierską... Widzimy też nowe trendy. Rośnie popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Podczas festiwalu będzie można m.in. skosztować  wegańskich lodów bezcukrowych. Jeśli chodzi o ciekawostki regionalne, to pojawią się lepione na żywo poznańskie pierogi nadziewane kaczką pieczoną z jabłkami - wylicza Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, organizator festiwalu.

Na jarmarku obowiązywać będą zasady podobne jak na targowiskach. Wystawcy otrzymali szczegółowe informacje dotyczące wytycznych sanepidu. Sprzedających i klientów oddzielać będzie ściana z pleksi. Zalecany będzie odstęp w kolejce. Stoiska będą wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Tam gdzie jest to możliwe, obowiązywać będzie płatność zbliżeniowa.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski jarmark. Jak co roku, w programie znalazły się warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni (podczas których będzie można poznać m.in. tajniki kuchni japońskiej, gruzińskiej czy tajskiej).

- W tym roku nie ma warsztatów otwartych. Na wszystkie obowiązują zapisy. To przemyślana decyzja. Rejestracja umożliwi nam skontaktowanie się z osobami, które wzięły udział w spotkaniach, gdyby zaszła taka konieczność. Są też warsztaty zdalne dla tych, którzy nie chcą wychodzić z domu - poświęcone będą kaczce poznańskiej - tłumaczy Wojciech Lewandowski.

Wydarzeniami, na które warto się zapisać, są także kolacje degustacyjne. Pierwszego wieczoru w restauracji Młyńska 12 królować będą pyra i wino, kolejnego w restauracji Za Murem - zorganizowane zostanie spotkanie pt. "Kaczka nie dziwaczka". Trzeciego dnia w nowej poznańskiej przestrzeni znanej jako Farma Miejska zjeść można będzie wegetariański posiłek oraz sery lokalnych producentów. Na wszystkie kolacje są jeszcze wolne miejsca. 

Nie zabraknie też tradycyjnych konkursów. W tym roku restauratorzy, biorący udział w zmaganiach, przygotowują potrawy z kaczki.  

- Tegoroczny konkurs będzie trochę inny. W związku z pandemią Covid-19 postanowiliśmy nie stawiać żadnych barier.  Restauratorzy zostali poproszeni o wypromowanie dania z kaczki, które mają w karcie - wyjaśnia Juliusz Podolski, organizator konkursu.

Konkursowych potraw będzie można skosztować na Starym Rynku. Porcję dania dostanie każdy, kto obdaruje niewielkim datkiem Drużynę Szpiku - wolontariusze fundacji będą obecni na miejscu.

Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. Ostatniego dnia festiwalu, na Starym Rynku można będzie skosztować też Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej. 

- Festiwal Dobrego Smaku przyciąga do Poznania turystów. Od lat promujemy go także za granicą pod nazwą Poznań Food Days - mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. 

W tym roku uczestnicy festiwalu będą mogli wykorzystać także bon turystyczny. Więcej na ten temat można będzie przeczytać na podstronie Poznan.Travel

- Znajduje się tam spis konkretnych obiektów oraz pakiety realizowane przez dwa biura podróży. Są to pakiety kulturalne i rekreacyjne, teraz pojawią się także kulinarne - wyjaśnia Jan Mazurczak. 

Szczegółowy program XIV Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie: https://www.ofds.pl/.

AJ