Tłusty czwartek w POZnan*KONTAKT

Dziś rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Aby tradycji stało się zadość, w naszym Biurze nie mogło oczywiście zabraknąć pączków. Jak twierdzą konsultanci linii miasta, tajemnica znakomitych pączków tkwi w naturalnych składnikach, ręcznym wyrabianiu i odrobinie serca włożonego w ich przygotowanie.

Tłusty_czwartek
Tłusty czwartek

Pączki, faworki czy słodkie racuchy to najbardziej popularne słodkie przekąski, którymi raczymy się właśnie w tłusty czwartek. Korzenie tego przysmaku sięgają aż starożytności. Jednak w przeciwieństwie do współczesnej receptury, dawniej były one nadziewane słoniną. W Polsce tradycja jedzenia pączków pochodzi z kolei z XVI wieku.

Współcześnie pączki najczęściej są nadziewane marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną. Popularne są także z likierem, budyniem czy czekoladą. W naszym Biurze największe wzięcie miały te z nadzieniem różanym.

Wszystkim Klientom naszego Biura i jednocześnie miłośnikom kultywowania słodkiej tradycji życzymy smacznego!