System HACCP także dla małych firm?

Zgodnie z ustawą o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2001 r., Nr 63, poz. 634) i ubiegłoroczną jej nowelizacją (Dz. U. z 2002 r., Nr 135, poz. 1145), od 1 stycznia 2004 r. HACCP muszą wdrażać duże i średnie przedsiębiorstwa (w rozumieniu prawa działalności gospodarczej), zajmujące się zarówno produkcją, jak i obrotem żywnością.
Aktualnie Sejm pracuje nad projektem zmiany ww. ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia w taki sposób, aby objęła ona również małe firmy. Będzie to znaczyło, że nawet najmniejszy kiosk spożywczy, bufet, stołówka czy cukiernia będą musiały we własnym zakresie lub z pomocą wynajętej firmy przygotować odpowiednią dokumentację i wdrożyć określone procedury HACCP.
Wszystkich zainteresowanych wdrażaniem we własnej firmie norm HACCP odsyłamy do obszernego artykułu znajdującego się w dodatku Dobra Firma do dzisiejszej Rzeczpospolitej - warto zajrzeć!
(informacja za: Rzeczpospolita Nr 204 z dnia 2 września 2003 r.)