Olimpiada Wiedzy o Żywności-medale rozdane!
Zuza jest uczennicą Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a to właśnie ta placówka, wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym od dwudziestu prawie lat organizuje Olimpiadę. Wielkie przyjaźnie nawiązują się zwykle z pogoni za jakimś wspólnym celem- mówi Ewa Nowicka, dyrektor szkoły. I nas z uczelnią taka właśnie przyjaźń połączyła. To dzięki współpracy z UP nasza Olimpiada umieszczana jest w rankingu ogólnopolskich olimpiad na szczycie listy najlepiej zorganizowanych tego typu przedsięwzięć.
Ewa Nowicka bardzo jest z tego dumna, jak również dumna jest z tego, że to właśnie jej uczennica zdobyła w tym roku pierwsze miejsce. Niezbyt świadczy to o naszej gościnności- uśmiecha się Zbigniew Czarnecki, przewodniczący komisji oceniającej- ale poznanianka rzeczywiście wypadła najlepiej. Cieszy nas fakt, że mamy wśród laureatów młodzież dosłownie z całej Polski, z tak odległych od Poznania miast, jak Lublin, ale też miło nam, że do Olimpiady przystąpiło prawie tysiąc młodych osób.
Przystapił do niej także Bartosz, z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Lubię tę spożywczą wiedzę, a jak już ją posiadłem, to staram się ją wykorzystać na jak największej liczbie konkursów. A co mi to daje w realu? Na pewno świadomie teraz podjemuję decyzje "zakupowe"- czytam na opakowaniu, z czego produkt się składa, bo naprawdę chcę wiedzieć co jem i piję. Nie jestem fanem na przykład salcesonu- produkowany jest on głównie z ogonów i choć bywa smaczny, to nie jest to produkt godny polecenia.
Gratulując finalistom chcę podkreślić, że sukces, wbrew przysłowiu ma jednak wielu ojców- mówi dr Bożena Danyluk z UP w Poznaniu. I to także nauczycielom, prowadzącym uczniów należą się słowa pochwały. Nagradzamy 12 najlepszych zespołów, ale przecież w poprzednich etapach napracowało się ich o wiele więcej.
Widzę wśród was wielu kandydatów na kierunki, które wam oferujemy- uśmiecha się Rektor UP profesor Jan Pikul. Byłoby to dla nas bardzo miłe, bo mamy naprawdę ciekawą ofertę edukacyjną, wy zaś macie prawdziwie bogate zasoby wiedzy i umiejętności. To razem może dać owocne połączenie dla szerokiej promocji polskiej żywności w Europie i na świecie...
Nasza rodzima produkcja i przetwórstwo żywności stoją już dzisiaj na bardzo wysokim poziomie- mówi Zuzanna Szmyt, wicedyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. A mając takich zdolnych uczniów można przecież mieć nadzieję, że poziom ten będzie się podnosił z roku na rok. Podobnie, jak podnosi się poziom uczestników naszej Olimpiady. Zaczynaliśmy właściwie całą wychowawczą epokę temu, bo kilkanaście lat temu młodzież kompletnie nie miała umiejętności autoprezentacji. Dziś swobodnie rozmawia z komisją egzaminacyjną, rozwiązuje testy i quizy, ma swoje spostrzeżenia i uwagi. Podczas wszystkich etapów eliminacyjnych jest kreatywnie i pozytywnie. Dlatego ufam, że XX, jubileuszowa edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, będzie powodem do szczególnego zadowolenia zarówno jej organizatorów, jak i uczestników.