W ZSPS wiedzą, co w życiu dobre!

To świetne uczucie, kiedy masz 18 lat i to praca szuka ciebie, a nie ty pracy- uśmiecha się Karolina Stricke, uczennica Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Zwłaszcza teraz, gdy zajęliśmy z kolegą drugie miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym Expo Sweet, telefony do nas się urywają. Ale ja już wiem, gdzie będę pracować w przyszłości- w naszej rodzinnej kawiarence, gdzie codziennie będę mogła oddawać się swojej pasji czyli wypiekaniu tortów... 

ZSPS
ZSPS

Sukces Karoliny i Pawła to dla nas kolejny dowód, że kształcimy młodzież na wysokim i docenianym na turniejach poziomie- mówi Ewa Nowicka dyrektor ZSPS. Ale przecież  to nie jedyny dla nas powód do dumy. Nasi uczniowie zdobywają laury także w innych konkursach, ostatnio na przykład braliśmy udział w bardzo fajnym przedsięwzięciu, którego celem jest łączenie dwóch przyjemności: czytania i smakowania kulinarnych perełek jednocześnie. "Nasi" wrócili z pierwszym miejscem w kategorii: literackie inspiracje do gotowania...

A inspiracje uczniowie mają rozmaite. W ubiegłym roku wpadli na pomysł, żeby ich natchnieniem był Alaksander Dumas i jego dzieło "Hrabia Monte Christo" - wspomina pani Karolina, warsztatowa opiekunka przyszłych cukierników. I wtedy deser z elementami wiśniowej galaretki miał symbolizować krew gęsto przelaną w tej książce.

Zuzanna Szmyt , wicedyrektor ZSPS, prócz udziału uczniów w olimpiadach i zawodach jest także dumna z tego, że szkoła w tym roku już po raz dwudziesty wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym zorganizowała Ogólnopolską Olimpiadę Wiedzy o Żywności. W tym roku w naszej Olimpiadzie wzięło udział 899 uczniów z całego kraju- uśmiecha się ślicznie pani Zuzanna. Była to młodzież z Gdańska, Łomży, Nysy i Kielc- dosłownie z każdego zakątka Polski. Lubimy tę naszą Olimpiadę nie tylko dlatego, że daje szansę zdobycia naprawdę głębokiej wiedzy o tym, co jemy i dlaczego, ale też dlatego, że  finaliści przyjeżdżają do nas na kilka dni, zwiedzają miasto, naszą szkołę i mają szansę zapamiętać Poznań jako fajne, atrakcyjne miejsce.

Nie ukrywam, że dla nas to narybek przyszłych studentów- mówi profesor Jan Pikul, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego. Ale też dobra okazja do zaprezentowania naszej uczelni no i powiem, że z roku na rok poziom wiedzy młodych ludzi rośnie.  Tematy nie są proste- pytamy z dziedzin przetwórstwa, analizy żywności, ale też ekonomii. I widzę, że laureaci to prawdziwi żywieniowi pasjonaci.

Laureaci finału tejże Olimpiady są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, mają także już w kieszeni indeks wybranych uczelni.

A my nie tyle w kieszeni, co na naszych stołach mamy często bardzo wysublimowane potrawy, przygotowywane podczas licznie odbywających się u nas konkursów kulinarnych- dodaje Ewa Nowicka. Ostatnio gościliśmy przedstawicieli kilku znanych restauracji, którzy zabawili się w świąteczne wariacje na temat tego, co kucharz może wyczarować ze zwykłego, wydawałoby się, farszu kiełbasy białej. Okazało się, że może cuda...

Były- jako dodatek- lody chrzanowe, pierogi z nadzieniem z kiełbasy białej, puree z tejże, ale i klopsiki, i pasztety. Za chwilę Wielkanoc, więc te wariacje wpisują się w czas wiosny, odrodzenia, nadchodzących świąt- mówi Zuzanna Szmyt. Poza tym ważne jest dla nas to, że nasi uczniowie odbywają praktyki w tych uznanych restauracjach i dlatego- także dlatego- współpracujemy w branży spożywczo-kulinarnej tak szeroko, jak się tylko da...