"Zdrowi być chcemy, więc zdrowo jemy"

Kulinarnie i "kuchcikowo" w Przedszkolu nr 65 w Poznaniu jest przez cały czas, ale ostatni rok gotowano tam i smakowano szczególnie często. Takie było zresztą założenie projektu innowacyjnego, w którym zdrowe odżywianie jest motywem wiodącym. Pointą tego projektu był konkurs dla wszystkich poznańskich przedszkoli na najlepszą "Książkę Kucharską Przedszkolaka". I właśnie konkurs ten rozstrzygnięto...  

Kulinaria w Przedszkolu nr 65 - grafika artykułu
Kulinaria w Przedszkolu nr 65

A sprawa nie była prosta- trzeba było ułożyć tygodniowy, zdrowy, zbilansowany jadłosipis i udokumentować zdjęciami przygotowywanie przez dziećmi pod opieką dorosłych tych posiłków. Otrzymaliśmy kilkanaście prac, a wszystkie bardzo ciekawe- uśmiecha się Wiesława Matysiak, dyrektor Przedszkola nr 65. Chcę pochwalić wszystkich uczestników nie dlatego, żeby im zrobić przyjemność, ale dlatego, że w jury zasiadała pani doktor Sylwia Merkiel- Pawłowska, pracownik AWF-u, a jej opinia była naprawdę bardzo pochlebna.

Zajęliśmy w tym konkursie pierwsze miejsce i czujemy się z tym świetnie- mówi Iza Kowalska, autorka książki kucharskiej z Przedszkola nr 35. Prowadzę warsztaty kulinarne w naszej placówce i właściwie książkę tę zbudowałam z tego, co my na co dzień z dziećmi przygotowujemy. Czy zdrowe żywienie to dla dzieci "smakowa masakra" ? Wcale. Od jakiegoś czasu zauważam, że nawet picie zwykłej niegazowanej wody staje się ich nawykiem, kiedyś sięgały po słodkie napoje, a teraz normalnie, bez obrzydzenia proszą o wodę i już. 

Podobnego zdania jest Emilia Andrzejczak, współautorka książki kulinarnej z Przedszkola nr 100. Ta praca  nie była dla nas szczególnym wyzwaniem - mówi pani Emilia- Szczególna dbałość o jedzenie jest naszą wizytówką, zwłaszcza że nasza pani dyrektor kończyła Wiedzę o Żywieniu na dawnej Akademii Rolniczej i od początku przywiązuje dużą wagę do nawyków związanych z posiłkmi, tak dzieci, jak i dorosłych...

I rzeczywiście- pewne problemy miałam z dorosłymi- tłumaczy  Janina Jach, dyrektor Przedszkola nr 100. I nie chodzi o rodziców dzieci, bo ci są wręcz zdrowo nakręceni na ekologiczną żywność, ale o moje nauczycielki. Teraz, po kilku latach wspólnych wysiłków, widzę, że stare nawyki z powodzeniem da się wykorzenić i zastąpić je nowymi, zdrowszymi.

Prócz nagrody, jaką była książka kucharska, a ta wpadła od razu w ręce naszej pani intendentki, obejrzeliśmy też z dziećmi cudne przedstawienie w wykonaniu dzieci z Przedszkola nr 65- dodaje pani Janina. Byliśmy pod szczególnym wrażeniem gry aktorskiej małej Michalinki.

I rzeczywiście- nasze maluchy przygotowały spektakl o królewnie Marcelince, która na początku jadła tylko słodycze i śmieciowe jedzenie, ale potem się rozchorowała i rączo zamieniła te paskudztwa na witaminki- opowiada Wiesława Matysiak. Zagrały bardzo przekonująco, myślę, że także dlatego, że również nasze przedszkole bardzo stara się o wyrabianie w dzieciach zdrowych przyzwyczajeń. Mamy mnóstwo warsztatów z rodzicami, spotkań z dietetykiem, zajęć kulinarnych, a nawet spektakli teatralnych o tym charakterze. Ot, choćby wczoraj odbyło sie u nas przedstawienie pod tytułem " Hamburgery atakują" I nasze dzieci są wciąż "atakowane"- w dosłownym znaczeniu- wiedzą i informacjami o tym, jak o siebie dbać, jak zdrowo jeść, jak do tego dużo i dobrze się ruszać.... 

Prócz książek kulinarnych wyróżnione przedszkola otrzymały także nagrodę od patrona konkursu- Rektora AWF-u. Są nią warsztaty kulinarne poprowadzone przez specjalistę z AWF-u właśnie. Dobrze będzie dowiedzieć się czegoś nowego- cieszy się dyrektor Matysiak. Tym bardziej, że nikt w naszym przedszkolu nie opiera się na mitach czy takiej anstsłodyczowej nadgorliwości. Umiar, ze wszech miar umiar jest naszą dewizą, dlatego powiem szczerze- ciacho od czasu do czasu? A czemu nie?