Mistrzyni Świata Baristów z UEP

Agnieszka Rojewska, absolwentka studiów magisterskich, a później doktorantka na poznańskim Uniwersytecie Ekonomicznym, zwyciężyła w Mistrzostwach Świata baristów. Mistrzostwa odbywały się w Amsterdamie. Agnieszka Rojewska jest pierwszą kobietą, która zdobyła tytuł mistrzowski.

Mistrzyni Świata Baristów z UEP (Foto: Echo Lou) - grafika artykułu
Mistrzyni Świata Baristów z UEP (Foto: Echo Lou)

Zmagania światowej czołówki baristów trwały trzy dni. Uczestnicy mieli za zadanie w ciągu 15 minut przygotować cztery espresso, cztery cappuccino oraz cztery napoje dowolne według oryginalnych przepisów. Jury oceniało zarówno smak napojów, technikę ich przygotowania, prezentację, jak i wszechstronność zawodników.

To nie pierwszy kawowy sukces Agnieszki Rojewskiej. Wcześniej triumfowała m.in. w polskich i światowych mistrzostwach Latte Art.

Jako pracownik naukowy była doktorantką w Katedrze Handlu i Marketingu UEP. W pracy naukowej zajmowała się między innymi rynkiem kawy.