XII Dni Młodych Towaroznawców na UEP
Dni Młodych Towaroznawców to doskonała okazja do wymiany poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowania najnowszych badań i osiągnięć studentów m.in. Krakowa, Gdyni, Gdańska, Łodzi, Radomia, Wrocławia i Olsztyna.
- Jest to doskonała okazja nie tylko do prezentacji wyników swoich badań, ale przede wszystkim spotkania z koleżankami i kolegami z całego kraju umożliwiająca bezcenną wymianą poglądów i doświadczeń - mówią koordynatorzy projektu dr Iga Rybicka i dr Wojciech Zmudziński.
Studenci przedstawią rezultaty swoich prac dyplomowych w trakcie Konkursu Prac Seminaryjnych oraz projektów badawczych podczas XIII Forum Studenckich Kół Naukowych. Zaprezentują oni główne tezy swoich prac inżynierskich i magisterskich.
- Tematyka tegorocznych prac jest zróżnicowana i bardzo interesująca, nierzadko też kontrowersyjna - przekonuje dr Iga Rybicka
W trakcie tegorocznej konferencji studenci przedstawią różne właściwości szerokiej gamy produktów: kaw, herbat, ziół, win, jogurtów, żelków i wielu innych. Porównają właściwości wody butelkowanej, filtrowanej i wodociągowej oraz podpowiedzą, czy można łączyć ogórka i pomidora. Przedstawią jogurty w nowej - warzywnej odsłonie oraz domowe masła orzechowe.
Dowiemy się, czy poznańskie supermarkety rzeczywiście są higieniczne oraz co kryje się w popularnych kosmetykach. Studenci ocenią preferencje konsumentów zarówno wobec produktów spożywczych (bezglutenowe chleby), jak i przemysłowych (tusze do rzęs). Dowiemy się również, jaki jest Poznaniak w swoim środowisku oraz czy bycie eko rzeczywiście się opłaca. Będziemy mieli okazję zobaczyć wiele innowacyjnych produktów, takich jak opakowania kosmetyków, czy psi transporter.