Zupa ziemniaczana (¶lepe ryby)
Umyte mięso zalać zimn± wod± i ugotować do miękko¶ci. Potem dodać oczyszczon± i poszatkowan± włoszczyznę. Posolić i gotować ok. 20 min. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w talarki i włożyć do przecedzonego wywaru i ugotować. Obran± cebulę drobno pokroić i podsmażyć na ma¶le, dodać m±ki. Tak przygotowan± zasmażkę wlewamy do zupy, dodajemy pokrojone mięso, włoszczyznę. Przyprawiamy do smaku sol±, pieprzem i majerankiem.
- 300 g mięsa wieprzowego i wołowego
- 0,5 kg ziemniaków · pęczek włoszczyzny
- 30 g cebuli
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
- 1,5 łyżki m±ki
- sól, pieprz, majeranek