Zdjęcie przedstawia lampkę wina stojącą obok przystawek.

Wino i jedzenie - warsztaty kulinarne w Akademii Amica

2022-10-13 ( czwartek )
ul. Bułgarska 17 (showroom Amica)

Wino i jedzenie, czyli sztuka wine pairing. Zaglądając do zakurzonych przewodników savoir vivre znajdziemy porady w stylu: do ryb i drobiu - białe, do czerwonego mięsa - czerwone (burgund lub bordo) do deseru natomiast tokaj lub riesling. Na szczęście gastronomia oraz winiarstwo poczyniły postępy a szefowie kuchni i sommelierzy co rusz wymyślają nowe zaskakujące połączenia wina z potrawami. Co gdy sami nie wiemy jak zacząć tę przygodę a poczucie zmarnowania ulubionej butelki wina odstrasza od eksperymentów?

Warsztat będzie dotyczył łączenia wina i jedzenia. Spróbujemy połączeń klasycznych oraz poszukamy ich przeciwieństw. Od połączeń bardzo wytrawnych po słodko-aromatyczne i odpowiemy na pytanie czy champagne pasuje do wszystkiego? Spróbujemy i przekonany się do czego najbardziej pasuje sauvignon blanc, riesling czy chardonnay. Zastanowimy się do czego najbardziej pasuje syrah, sagrantino czy pinot noir. Podczas warsztatów będziecie okazja nie tylko do skosztowania oryginalnej selekcji win, ale i szerokiego wyboru przystawek. Czas trwania: około 3 godziny.

Koszt udziału w warsztatach to 250 złotych. Regulamin i więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej organizatora wydarzenia.

Zobacz warsztaty.amica.pl/akademia/Wino-i-jedzenie-57