Gęsina na Imieninach
Tradycja domowego pieczenia i przyrządzania gęsiego mięsa była związana nie tylko ze Świętem Niepodległości, ale także z imieninami Św. Marcina, którego postać - jak głosi legenda - była mocno związana z gęsiami.
Przed Ratuszem, na Starym Rynku, w rozległej strefie będą się odbywać równolegle prezentacje kulinarne połączone z degustacjami i poczęstunkiem, występy artystyczne, a także prelekcje popularno-naukowe oraz animacje dla dzieci i młodzieży. Ustawiony zostanie gigantyczny Kocioł Obfitości ze specjalnie przygotowaną gęstą strawą przyrządzoną na bazie mięsa gęsiego.
Platforma - wielka, zielona łąka ze stadem gęsi - przygotowana przez organizatorów imprezy na Starym Rynku znajdzie też miejsce w Korowodzie Świętomarcińskim.
Program:
g. 10
Powitanie w Radiu Gę-Ga
g. 10.30 - 17.30
Działania w Strefach
- Gęsia Wszechnica, konsultacje dietetyków i technologów mięsa
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce, punkt informacyjny z udziałem przedstawicieli służb weterynaryjnych i sanitarnych
- Gęsia Zagroda, animacje dla dzieci
- Gęsia Wieża, animacje wspinaczkowe dla młodzieży i dorosłych
- Wystawa Hodowców i Producentów
g. 11.00
blok konkursowy w Radiu Gę-Ga
g. 11.30 - 17.30
Gęsie Warsztaty Kulinarne, porady praktyczne, degustacje
g. 12.00
Gęsi Kocioł Obfitości - odsłona I, poczęstunek
g. 12.30
Część Oficjalna z udziałem zaproszonych gości
g. 13.00
Gęsia Parada - przemarsz uczestników Korowodu i Gęsiej Łąki na ul. Św. Marcin
g. 13.15
II blok konkursowy w Radiu Gę-Ga
g. 13.30 - 14.00
Gęsina dla smakoszy - cz. I z udziałem wybranej restauracji z projektu "Kulinarny Poznań"
g. 14.00
III blok konkursowy w Radiu Gę-Ga
g.14.30 - 15.00
Gęsina dla smakoszy - cz. II
g. 15.00
Gęsi Kocioł Obfitości odsłona II, poczęstunek
g. 15.15
IV blok konkursowy w Radiu Gę-Ga
g. 16.00
V blok konkursowy
g. 17.00
Powitanie Gęsiej Parady
g. 17.30
VI blok konkursowy
g. 18.00
Pożegnanie publiczności i zakończenie imprezy