Polagra - targi dla branży spożywczej i gastronomicznej

Warsztaty kawowe i lodowo-cukiernicze, szkolenia na temat tego jak rozwijać biznes spożywczy w sieci oraz szukać klientów online czy ciekawe wykłady, np. "Jak pandemia zmienia zachowania społeczne?" - to tylko część tego, co znalazło się w programie tegorocznej Polagry, targów skierowanych do firm i przedsiębiorstw działających w obszarze produkcji żywności. Impreza rozpocznie się w poniedziałek i potrwa trzy dni - do środy, 30 września.

Zdjęcie przedstawia wnętrze pawilonu targowego. Widać na nim stoiska handlowe i tłumy ludzi. - grafika artykułu
Polagra - targi dla branży spożywczej i gastronomicznej/ fot. MTP

Polagra to miejsce prezentacji innowacyjnych technologii spożywczych, wysokiej jakości wyrobów oraz rozwiązań dla sektora gastronomicznego. Ekspozycja budowana jest w oparciu o 3 równoległe salony:Food - żywność, Foodtech - technologie i dodatki do żywności oraz Horeca - wyposażenie dla lokali gastronomicznych.

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich zaprezentowane zostaną produkty spożywcze powstałe w dużych zakładach produkcyjnych i małych rodzinnych manufakturach, maszyny dla sektora spożywczego, dodatki do produkcji żywności oraz urządzenia do konfekcjonowania i pakowania.

Targi będą też miejscem rozmów o opakowania wielomateriałowych, biotworzywach i ekologicznych materiałach opakowaniowych, które mogą być wykorzystane m.in. w przemyśle spożywczym. Dyskusje na ten temat będą prowadzone podczas konferencji: Najnowsze trendy i rozwiązania w opakowaniach żywności, której organizatorem jest Polska Izba Opakowań.

Tegoroczna edycja Polagry, choć odbywać się będzie na mniejszą skalę niż w latach poprzednich, będzie miejscem dwóch wyjątkowych wydarzeń. Do Poznania przyjadą ministrowie rolnictwa Polski, Czech, Słowacji i Węgier, a także Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Słowenii. W spotkaniu on-line uczestniczyć będą również ministrowie rolnictwa Litwy, Łotwy i Estonii oraz Janusz Wojciechowski, komisarz UE ds. rolnictwa. Tematami rozmów będą Wspólna Polityka Rolna po 2020 roku oraz zastosowanie nowych technologii w rolnictwie w kontekście wyzwań klimatycznych. Politycy wezmą udział w oficjalnym otwarciu targów Polagra i zwiedzą targową ekspozycję.

MTP staną się areną zmagań młodych talentów gastronomicznych. W ramach Polagry odbędą się Eliminacje Krajowe WorldSkills 2020 organizowane przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. To konkurs dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, którzy zmierzą się w takich konkurencjach jak: gotowanie, cukiernictwo, serwis restauracyjny oraz carving. Nad przebiegiem zawodów czuwać będą eksperci. m.in. Iwona Niemczewska - szefowa kuchni z Grand Diplome we francuskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie, Michał Doroszkiewicz - Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, Grzegorz Górnik - dyrektor Akademii Kelnerskiej oraz Grzegorz Gniech - Mistrz Polski w Carvingu, złoty medalista Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA oraz Pucharu Świata w kategorii carving. Stawka jest wysoka - zwycięstwo daje możliwość zdobycia kwalifikacji do reprezentowania naszego kraju na międzynarodowym konkursie WorldSkills Szanghaj 2021. Eliminacje odbywać się będą przez trzy dni trwania targów.

Polagra będzie drugim wydarzeniem o charakterze biznesowym w jesiennym programie targów Grupy MTP. Ekspozycja i przestrzenie szkoleniowe oraz konferencyjne zaaranżowane zostaną na bazie rozwiązań rekomendowanych przez specjalistów i wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przy wejściach na tereny targowe zamontowane zostały m.in. kamery termowizyjne mierzące temperaturę ciała osób biorących udział w wydarzeniu. Przestrzenie dla wystawców i zwiedzających aranżowane są tak, aby można było zachować odpowiedni dystans. Dezynfekowane są na bieżąco często dotykane elementy infrastruktury. Sprzedaż biletów na wydarzenie odbywa się wyłącznie online.

MTP/ AJ