Budowa ekranów akustycznych na ul. Krzywoustego

Wykonawca inwestycji polegającej na budowie nowych ekranów akustycznych wzdłuż ul. Bolesława Krzywoustego do tej pory koncentrował się na pracach przygotowawczych. Zgodnie z zapowiedziami, pod koniec tego miesiąca przystąpi do robót, które wymagają zmian organizacji ruchu. Wprowadzone zostaną 26 września (poniedziałek).

Budowa ekranów akustycznych na ul. Krzywoustego (foto: PIM) - grafika artykułu
Budowa ekranów akustycznych na ul. Krzywoustego (foto: PIM)

Ekran akustyczny wzdłuż ul. Bolesława Krzywoustego powstanie na odcinku od ronda Rataje do istniejących ekranów przy estakadzie Katowickiej. Zmiany obowiązujące od 26 września dotyczyć będą kierowców, rowerzystów i pieszych.

Prace podzielono na etapy, by związane z nimi utrudnienia były możliwie najmniej uciążliwe. Zawężane będą kolejne odcinki skrajnego, zewnętrznego pasa ruchu ul. Krzywoustego, czyli położonego najbliżej powstających ekranów. W efekcie od 26 września kierowcy zjeżdżający z ronda Rataje w kierunku autostrady będą mieli do dyspozycji o jeden pas ruchu mniej na odcinku od ronda do wysokości przejścia podziemnego. Wraz z postępem prac budowlanych zawężenie będzie przesuwać się w stronę estakady Katowickiej. Wyłączane z ruchu będą więc kolejne fragmenty prawego pasa jezdni prowadzącej w stronę autostrady, a równolegle udostępniane te, przy których prace już się zakończą.

Podczas robót konieczne będzie również zajęcie chodnika i drogi rowerowej wzdłuż ul. Krzywoustego, po stronie os. Jagiellońskiego i Oświecenia. Podobnie jak w przypadku pasa ruchu dla kierowców, wyłączane z ruchu będą fragmenty infrastruktury pieszo-rowerowej. Najpierw najbliżej ronda Rataje, a następnie wyłączenie przesuwać się będzie w stronę istniejących ekranów. W zależności od etapu, wykonawca będzie wyznaczał objazd dla rowerzystów przez pobliskie osiedla oraz wprowadzał tymczasowe przejścia dla pieszych.

Prosimy o zachowanie ostrożności i zwracanie uwagi na bieżące oznakowanie.

Nowy ekran powstanie właśnie po stronie tych osiedli. Będzie liczył ponad 600 metrów długości i 4 metry wysokości, co pozwoli zapewnić mieszkańcom komfort akustyczny. Ekran zaprojektowano jako częściowo nieprzeźroczysty, elementy konstrukcyjne wykonane zostaną w kolorach naturalnych materiałów, a wypełnienia w odcieniach szarości. Zakończenie prac planowane jest na IV kwartał bieżącego roku.

PIM

sieci społecznościowe