Konkurs dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym na zrobienie ulotki pt."Planuj, nie marnuj" [AKTUALIZACJA 03.04.2020]

weronika.sierzant@umww.pl, katarzyna.zimna@umww.pl

Mając na względzie propagowanie idei ograniczania marnotrawienia żywności i podejmowanie konkretnych działań zmniejszających to zjawisko oraz w związku z realizacją Planu Działań w ramach projektu EcoWaste4Food z programu Interreg Europa, Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza wszystkich uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym mających swoją siedzibę na terenie województwa wielkopolskiego do udziału w Konkursie dla młodzieży promującym działania ograniczające marnowanie żywności pt. " Planuj, nie marnuj".

Konkurs jest organizowany w ramach Wielkopolskiego Tygodnia Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności, a jego celem jest edukacja i podnoszenie świadomości ekologicznej uczniów, zarówno poprzez promowanie pozytywnych zachowań w zakresie żywności, jej marnowania, jak i zwracanie uwagi na zagrożenia dla środowiska wynikające ze złych zachowań, a także rozwijanie zainteresowań związanych z regionalną żywnością wysokiej jakości oraz wzrost świadomości odnośnie czynników wpływających na decyzje zakupowe konsumentów.

Przedmiotem Konkursu jest wykonanie, według własnego pomysłu, pracy w formie ulotki ściśle związanej z tematem i celem Konkursu. Ulotka powinna zawierać 3 kartki A5 (6 stron) i składać się na trzy części. Praca powinna być wykonana w grupie 3 osobowej.

Kapituła Konkursów dokona wyboru najlepszych prac na podstawie którego Zarząd Województwa Wielkopolskiego przyzna I, II i III miejsce. Laureaci otrzymają dyplomy oraz wartościowe nagrody rzeczowe, a szkoły z których pochodzą nagrodzeni uczniowie otrzymają nagrody finansowe w wysokości za: I miejsce - 3500 zł brutto, II miejsce - 2500 zł brutto, III miejsce - 500 zł brutto.

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursów (regulamin, formularz zgłoszeniowy) znajdują się na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu - www.umww.pl, w zakładce Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi / Projekt EcoWaste4Food.

https://www.umww.pl/departamenty_departament-rolnictwa-i-rozwoju-wsi_projekt-ecowaste4food

Zgodnie z regulaminami Konkursu, dyrektorzy szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu Wielkopolski, mogą zgłaszać maksymalnie 3 prace. Nabór zgłoszeń trwa do dnia 30 czerwca 2020 r. Termin rozstrzygnięcia konkursu  zmieniono na 31 lipca 2020 r.

Kontakt: Weronika Sierżant-Bekasiak, Katarzyna Zimna

sieci społecznościowe