Ogródki gastronomiczne czynne dłużej

Restauratorzy, którzy chcą wystawić ogródki gastronomiczne również w listopadzie, będą mieli taką możliwość. Miasto przygotowuje stosowne zmiany w przepisach. Wszystko po to, by pomóc lokalnym przedsiębiorcom w trudnym czasie pandemii.

Zdjęcie ogródka gastronomicznego, na pierwszym planie wystawiona karta dań. Nieostre tło sugeruje siedzących w ogródku ludzi - grafika artykułu
W tym roku restauratorzy mogą korzystać z preferencyjnych zasad dotyczących ogródków gastronomicznych

Do tej pory ogródki gastronomiczne działały maksymalnie do końca października. Po tym czasie właściciele pubów czy restauracji mogli wystawiać tylko niewielkie stoiska promocyjne przy swoich lokalach.

Mając na uwadze trudny czas pandemii, Miasto zdecydowało się pomóc przedsiębiorcom. Przygotowywane są zmiany w lokalnych przepisach, tak by mogli oni jeszcze miesiąc dłużej gościć swoich klientów w ogródkach zewnętrznych. Jest to szczególnie ważne, gdy ogólnopolskie obostrzenia ograniczają liczbę klientów w lokalach gastronomicznych i zwiększają powierzchnię przeznaczoną dla ich bezpiecznej obsługi.

Projektem zmiany uchwały zajmą się miejscy radni na najbliższej sesji. Zgodnie z nim, podobnie jak teraz, opłata za zajęcie terenu pod ogródek będzie wynosić 50 procent ceny zwykle obowiązującej (za wyjątkiem dwóch dni listopada, gdy - z uwagi na przepisy - będzie to pełna stawka).

W tym roku restauratorzy mogą korzystać z preferencyjnych zasad dotyczących ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych w pasie drogowym administrowanym przez Zarząd Dróg Miejskich oraz na terenach zarządzanych przez Estradę Poznańską. Ogródki mogą m.in. zajmować większą przestrzeń i być ustawiane w oddaleniu od lokalu. 

Przez cały rok mogą natomiast być wystawiane stoiska promocyjne, czyli jeden rząd stolików i krzeseł przy elewacji budynku (restauracji, pubu). W zimowych miesiącach, czyli od listopada do marca, restauratorzy ponoszą za nie niższe opłaty.

AW

sieci społecznościowe