Dom Bretanii zaprasza na wykład prof. Jarosława Dumanowskiego pt. "Kucharz francuski - powstanie haute cuisine w XVII wieku". Jest to kolejny wykład z cyklu "Paryż - Spotkania z historią najsłynniejszego miasta świata".
Francja kojarzy się nam przede wszystkim z wyśmienitą kuchnią i winem, a kuchnia wydaje się najbardziej francuską ze sztuk. Francuska haute cuisine ostatecznie podbiła świat w XIX w., jednak powstała już w siedemnastym stuleciu. Wydawane wtedy w Paryżu książki kucharskie nie tylko rozsławiły Francję, ale i zmieniły świat. Uwielbiane wcześniej egotyczne przyprawy stały się niemodne, przyjemność pokonała post, a smak stał się prosty, naturalny i delikatny. Armie Ludwika XIV nie podbiły Europy, zrobili to francuscy kucharze.
Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych. Specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia.
Wstęp wolny.
Zobacz dombretanii.org.pl