Bulion i inne namiętności
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung udowadnia, że zdecydowanie tak! Bulion i inne namiętności wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Rozmowa przez potrawy
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Miłość do jedzenia i...
Historia pełna namiętności i pasji, miłości do jedzenia i mocnego, wieloletniego uczucia łączącego bohaterów. Sercem zamku Dodina Bouffanta jest kuchnia, a jego serce od wielu lat należy do jego kucharki i prawej ręki, Eugénie. Wyrafinowane potrawy powstają z radością, proces przygotowania i degustacji trwa aż osiągnięty zostanie efekt idealny lub też dokonane kolejne kulinarne odkrycie. Gotowanie jest metaforą i odbiciem relacji łączącej pewnego, precyzyjnego Dodina i zmysłowo delikatnej Eugénie, dopasowaniem i zrozumieniem bez słów.
Premiera 24 maja 2023 (Światowa), 30 sierpnia 2024 (Polska premiera kinowa)