Dyskusja o tradycjach kulinarnych podczas Festiwalu Tradycji Poznańskich
Przewodnik Michelin wyróżnił w tym roku 77 restauracji, w tym 15 z Poznania. Tym samym rzucił światło na kuchnię polską i regionalną, docenił to, co lokalne i pora, żebyśmy też się o tym przekonali. Jedzenie jest od lat nośnikiem historii, tradycji i opowieści.
Czy gzik jest sexy?
Jaką opowieścią uraczymy gości przyjeżdżających do nas zza granicy? Czym możemy zaimponować światu? Czy kuchnia polska, wszystkie pierogi, żurki, chłodniki, bigosy i gziki są sexy? Jak się próbować przez kuchnię? To niektóre z zagadnień, które zostaną poruszone w debacie podczas Festiwalu Tradycji Poznańskich.
W dyskusji wezmą udział: działaczka kulinarna i przedsiębiorczyni Joanną Ochniak, restaurator Marcin Sadowski, popularyzator kulinarny impresario Wojciech Lewandowski i popularyzator polskiej kuchni i tradycji kulinarnej, kucharz Maciej Nowicki. Moderatorką debaty będzie Małgorzata Muraszko z Gazety Wyborczej.
Festiwal Tradycji Poznańskich to radosne i kolorowe święto Poznania w środku wakacji. Poprzez organizowane debaty, warsztaty, wystawy, koncerty, pokazy organizatorzy pokazują całe bogactwo i różnorodność naszych poznańskich tradycji i zwyczajów. W tym roku Festiwal trwać będzie od środy, 31 lipca, do niedzieli, 4 sierpnia.