Festiwal Sztuki Ludowej

W najbliższy czwartek, 15 sierpnia w godz. 10.00 - 17.00 odbędzie się folkowe i smakowite wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. W programie Festiwalu Sztuki Ludowej poza występami zespołów folklorystycznych z całego świata, przewidziano także stoiska z wyśmienitymi produktami członków Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego".

Plakat Festiwalu Sztuki Ludowej, kolaż dwunastu zdjęć różnych produktów spożywczych prezentowanych podczas festiwalu. - grafika artykułu
15 sierpnia odbędzie się folkowe i smakowite wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, fot. Smaki Powiatu Poznańskiego

W programie Festiwalu Sztuki Ludowej:

  • występy zespołów folklorystycznych z Belize, Burundi, Gruzji, Meksyku, Senegalu, Tajwanu i Ukrainy
  • prezentacja tradycyjnego obrzędu dożynkowego w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego "Poligrodzianie"
  • XXI Ogólnokrajowy Konkurs "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" - podsumowanie etapu wojewódzkiego
  • konkurs na najlepszy wieniec dożynkowy
  • konkurs "Smak Chleba 2024"

oraz:

  • warsztaty rękodzieła związanego z dożynkami
  • interaktywne zajęcia związane z wystawą "Chłop niewolnik? Opowieść o pańszczyźnie"
  • konkursy i zabawy dla najmłodszych

Podczas festiwalu, poza występami i warsztatami, będzie można odwiedzić stoiska z wyśmienitymi produktami członków Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego":

  • lody rzemieślnicze - Wytwórnia Lodów z Kórnika (Lodziarnia Perełka i Bistro Podzamcze w Kórniku)
  • miody i produkty pszczele -  Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo)
  • wędliny i przetwory mięsne - Tradycyjne Jadło (Pobiedziska)
  • borówki i przetwory z borówek - Borówkowy Gaj (Konarskie)
  • sery zagrodowe - SER-ce Jadzi (Dobieżyn)
  • rzemieślnicze chleby - Bogucki Chleb (Tuczno)
  • lokalne piwo - Browar Szreniawa
  • przysmaki z gospodarstwa agroturystycznego Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi)
  • kuchnia polowa i stoisko gastronomiczne - Wiejski Stół - Dr Maryniak (Skórzewo)
  • kuchnia polska w ofercie stałej Karczmy w Szreniawie.

Ponadto będzie można zdegustować precle przygotowane zgodnie z recepturą ze szlaku piastowskiego przygotowane przez Piekarnię-Cukiernię NATURA (Kobylnica) oraz wyśmienity sok jabłkowy z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda.

Impreza biletowana (cennik).

Bilety można kupić na miejscu w kasie Muzeum lub online.

Dojazd do Muzeum:

  • pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec - podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
  • autobusy - 703, 705, 707 z Górczyna - dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 - 6 minut.