Przekąski z gąski 2024

Ruszyła kolejna edycja konkursu kulinarnego Przekąski z gąski 2024. Rywalizację przewidziano dla restauracji, producentów i kół gospodyń wiejskich. Tatar lub okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Przekąski z gąski 2024". Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał zaplanowano na 6 listopada w restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).

Plakat, po prawej stronie napisy informujące o konkursie, po lewej zdjęcie potrawy z gęsiny. - grafika artykułu
Konkurs kulinarny dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Uczestnikami mogą być:

  • Restauracje z Wielkopolski
  • Producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolskim i powiatu poznańskiego
  • Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.

Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) do dnia 28 października 2024 r. na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Finał konkursu - 6 listopada

Finał konkursu odbędzie się 6 listopada 2024 r. w Dworze Skrzynki. Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe Grand Prix w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia.

Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024.

Propagowanie tradycji

Konkurs "Przekąski z gąski" jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania i podawania potraw z gęsi w dniu Świętego Marcina oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej oraz TOP AGRAR Polska.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

AL