Przepis na weekend - japońskie placuszki

Po internetowej modzie na japońskie puszyste serniki przyszła popularność japońskich śniadaniowych placuszków. Lekkie jak chmurka, z dodatkiem sezonowych owoców, oblane serkiem waniliowym lub z kleksem jogurtu będą świetną propozycją weekendowego leniwego śniadania. Ich sekretem jest smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody.

Zdjęcie, na talerzu leżą trzy puszyte placuszki - grafika artykułu
Japońskie placuszki lekkie jak chmurka, fot. AL

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (albo innego tłuszczu do smażenia)

Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy sztywną pianę.

W drugiej misce mieszamy żółtka z mlekiem i dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.

Masę żółtkową mieszamy z ubitymi białkami za pomocą łopatki, starając się zrobić to jak najdelikatniej.

Na patelnię dodajemy odrobinę masła i rozpuszczamy, dodajemy po 2 - 3 łyżki ciasta i skrapiamy patelnię wodą, przykrywamy i smażymy ok 4 min. Po tym czasie przewracamy placuszki na drugą stronę.

Gotowe japońskie placuszki zdejmujemy z patelni, koniecznie układamy w stosik i dodajemy serek waniliowy albo jogurt naturalny i garść sezonowych owoców. Zjadamy od razu, bo jak przystało na puszyste chmurki, placuszki lubią opadać.

Smacznego!

Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.

AL