Przepis na weekend - japońskie placuszki
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła klarowanego (albo innego tłuszczu do smażenia)
Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy sztywną pianę.
W drugiej misce mieszamy żółtka z mlekiem i dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.
Masę żółtkową mieszamy z ubitymi białkami za pomocą łopatki, starając się zrobić to jak najdelikatniej.
Na patelnię dodajemy odrobinę masła i rozpuszczamy, dodajemy po 2 - 3 łyżki ciasta i skrapiamy patelnię wodą, przykrywamy i smażymy ok 4 min. Po tym czasie przewracamy placuszki na drugą stronę.
Gotowe japońskie placuszki zdejmujemy z patelni, koniecznie układamy w stosik i dodajemy serek waniliowy albo jogurt naturalny i garść sezonowych owoców. Zjadamy od razu, bo jak przystało na puszyste chmurki, placuszki lubią opadać.
Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszamy na portal Kuchnia wielkopolska.
AL