Światowy Dzień Lodów, obchodzony w trzecią niedzielę lipca, to doskonała okazja do celebrowania jednego z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. W tym roku przypada on 21 lipca, a więc to idealny moment, aby poznać nowe, nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów. Co ciekawe, nawet buraki - warzywa, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z deserami - mogą stać się bazą dla przepysznych lodów.

Fundacja i firma Gremi Personal zapraszają na kolejną edycję Festiwalu Barszczu, która odbędzie się już w niedzielę 21 lipca w parku Cytadela. Na uczestników wydarzenia czeka wiele atrakcji, w tym degustacja ukraińskich specjałów i występy artystyczne.

W czwartek, 15 sierpnia br., podczas imprezy "Żniwa w Szreniawie, przeszłość - przyszłości" odbędzie się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego "Smak Chleba 2024" organizowanego przez Instytut Skrzynki, samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. W konkursie mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne obiekty gastronomiczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych z Wielkopolski.

Zielony Targ to miejsce, gdzie co tydzień można kupić naturalną i zdrową żywność prosto z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw. Jest to najstarszy, bo działający od 2010 roku, największy i najlepiej zaopatrzony eko-targ w Poznaniu. Początkowo działał na Placu Bernardyńskim. Aktualnie przy ul. Przełajowej 5 na Winogradach.

Rogalowe Muzeum Poznania powstało w 2014 i bardzo szybko stało się jedną z najpopularniejszych atrakcji stolicy Wielkopolski. Z okazji swojego dziesięciolecia przygotowuje specjalny programy wydarzeń, a pierwszym z nich będzie plenerowa wystawa, którą będzie można oglądać na Placu Kolegiackim już od piątku, 5 lipca 2024.

Po raz drugi krytycy słynnego francuskiego przewodnika ocenili poznańskie restauracje. Łącznie aż 15 lokali znalazło się w prestiżowym zestawieniu. Prym kolejny rok z rzędu wiedzie restauracja Muga, która została nagrodzona najcenniejszą rekomendacją, gwiazdką Michelina. Na szczyt zestawienia trafiły także: Fromażeria i TU. oraz wildecki SPOT.

Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy zaprasza 15 i 16 czerwca na doznania smakowe i muzyczne. Będzie to dobra okazja spróbowania wielkopolskich win, uzupełnienia swoich domowych piwniczek oraz porozmawiania z winiarzami.

"Bitwa Regionów" to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Najbliższe wydarzenia odbędą się w Szczytnikach, Hucie i Dobrzycy.

W weekend, 25-26 maja 2024 r. w Kórniku, na placu przed Zamkiem, przy ul. Zamkowej 5 odbędzie się wyjątkowy festyn. W sobotę o godz. 11.00 Paweł Jafernik, prowadzący od 2016 Wytwórnię Lodów z Kórnika, wraz z przyjaciółmi - cukiernikami, ustanawiać będzie rekord Polski w kręceniu lodów - w 24 godziny planują wytworzyć minimum tonę tego przysmaku.