a

Warsztat fermentacji - wegańskie jogurty

2015-01-25 ( niedziela )
Cicha Kuna, ul. Św. Marcin 30, Poznań

Fermentowane produkty na bazie mleka krowiego lub koziego zajmują pokaźne miejsce w zaleceniach dietetycznych jako cenne źródło pełnowartościowego białka, minerałów, witamin oraz cennych bakterii probiotycznych, odpowiedzialnych m.in. za odporność organizmu.
Czy można przyrządzać podobne produkty z użyciem pokarmów pochodzenia roślinnego?
Tak! Przyjdź i naucz się, jak przygotowywać we własnej kuchni zdrowe roślinne probiotyczne jogurty!
Zaangażujmy cenne bakterie jako naszych pomocników kuchennych i strażników naszego zdrowia.
Cieszmy się korzyściami ze spożywania produktów probiotycznych bez udziału nabiału!
KOSZT: 150 ZŁ (cena obejmuje materiały, skrypt i degustacje)
ZAPISY: poprzez formularz
W TRAKCIE WARSZTATU:
+dowiesz się dlaczego warto wprowadzać laktofermentowane pokarmy do naszej diety i jakie korzyści przynoszą dla zdrowia
+poznasz sprawdzone przepisy na wegańskie i probiotyczne jogurty
+poznasz zasady bezpieczeństwa i higieny domowej laktofermentacji
+dowiesz się wszystkiego o potrzebnych akcesoriach
Warsztat składa się z wykładu teoretycznego, części praktycznej - wspólnego gotowania oraz degustacji wcześniej przygotowanych roślinnych jogurtów oraz czasu na pytania i dyskusję. Każdy z uczestników otrzymuje skrypt z teorią i przepisami.
Warsztat poprowadzi:
Agata Bielska - aktywistka kuchenna, artystka wizualna, animatorka kultury, inicjatorka działań społecznych, pasjonatka fermentacji. Tworzy zarówno video-instalacje, jak i odżywcze zupy i bezcukrowe desery. Od 15 lat zdecydowana zwolenniczka kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych, sezonowych produktach. Założycielka projektu edukacyjno - artystycznego Miejska Kuchnia Roślinna, który zachęca do zaprzyjaźniania się z dzikimi roślinami jadalnymi, rzadziej używanymi warzywami, ziołami, owocami, zbożami, produktami fermentowanymi oraz z dietetyką wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Załącznik