Deratyzacja konieczna jest przede wszystkim w budynkach zabudowy wielolokalowej, punktach gastronomicznych, obiektach handlowych branży spożywczej, lub targowiskach.
Zarządcy i administratorzy wymienionych nieruchomości są zobowiązani do rozłożenia trutki już w dniu rozpoczęcia akcji, czyli 1 kwietnia. Podczas całego miesiąca należy regularnie monitorować jej ilość w wyłożonych pojemnikach. Ważne jest również, aby przed rozpoczęciem samej deratyzacji dokonać niezbędnych napraw otworów i szczelin, którymi gryzonie mogą się przemieszczać.
W pobliżu trutek należy umieścić napisy ostrzegawcze. Ponadto w okresie wyłożenia trucizny należy szczególnie zwrócić uwagę na zachowanie dzieci i zwierząt domowych, aby nie miały kontaktu z wyłożoną substancją.
W Poznaniu deratyzacja prowadzona jest dwa razy w roku. Dwukrotna akcja ma ograniczyć populację szczurów w mieście. Zgodnie z prawem właściciele i zarządcy lokali zobowiązani są do przeprowadzenia deratyzacji na bieżąco w przypadku pojawienia się gryzoni na terenie nieruchomości.
Oprócz działań zarządców poszczególnych terenów i nieruchomości, także mieszkańcy powinni stosować się do pewnych wytycznych. Resztki jedzenia należy umieszczać w przeznaczonych do tego pojemnikach. Ich wyrzucanie na trawniki, w okolicach kontenerów na odpady, do kanalizacji czy dokarmianie ptaków chlebem sprzyja obecności gryzoni.
Zobacz również

Strefy kiss & ride

Straż Miejska na pikniku "Poznań w formie"

Pożegnanie
