Informacje
Urząd
Kontakt
POLSKA KLASYFIKACJA DZIAŁALNOŚCI - PODKLASY
10.8. PRODUKCJA POZOSTAŁYCH ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
10.81.
PRODUKCJA CUKRU
10.81.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję i rafinację cukru (sacharozy) oraz substytutów cukru, z buraków, trzciny cukrowej, klonu i palmy,
- produkcję syropów cukrowych,
- produkcję melasy,
- produkcję syropu i cukru klonowego.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji glukozy, syropu glukozowego, maltozy, sklasyfikowanej w 10.62.Z.
10.82.
PRODUKCJA KAKAO, CZEKOLADY I WYROBÓW CUKIERNICZYCH
10.82.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję kakao, masła kakaowego, tłuszczu i oleju kakaowego,
- produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych,
- produkcję wyrobów cukierniczych, takich jak: cukierki, karmelki, drażetki, pastylki, nugaty, pomadki, biała czekolada,
- produkcję gumy do żucia,
- konserwowanie w cukrze owoców i orzechów, skórek owocowych i pozostałych części roślin.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji sacharozy, sklasyfikowanej w 10.81.Z.
10.83.
PRZETWÓRSTWO HERBATY I KAWY
10.83.Z
Podklasa ta obejmuje:
- dekofeinizację i prażenie kawy,
- produkcję wyrobów kawowych:
- kawy mielonej,
- kawy rozpuszczalnej,
- ekstraktów i koncentratów kawy,
- produkcję substytutów kawy,
- produkcję mieszanek różnych gatunków herbaty oraz mieszanek herbaty maté (herbaty paragwajskiej),
- produkcję ekstraktów i preparatów z herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),
- produkcję herbat ziołowych (mięty, werbeny pospolitej, rumianku itp.).
Podklasa ta nie obejmuje:
10.84.
PRODUKCJA PRZYPRAW
10.84.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję przypraw, sosów i podobnych dodatków do potraw, takich jak:
- majonez,
- mąka i mączka musztardowa,
- gotowa musztarda itp.,
- produkcję octu,
- produkcję soli kuchennej, włączając sól jodowaną.
Podklasa ta nie obejmuje:
- uprawy roślin przyprawowych, sklasyfikowanej w 01.28.Z.
10.85.
WYTWARZANIE GOTOWYCH POSIŁKÓW I DAŃ
10.85.Z
Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje:
- produkcję dań z mięsa lub drobiu,
- produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki,
- produkcję gotowych dań z warzyw,
- produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne,
- produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej,
- produkcję dań regionalnych i narodowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
- produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z,
- sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z,
- przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
- działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z.
10.86.
PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH HOMOGENIZOWANYCH I ŻYWNOŚCI DIETETYCZNEJ
10.86.Z
Podklasa ta obejmuje produkcję specjalnej żywności, takiej jak:
- żywność dla niemowląt,
- żywność będąca pochodną mleka i pozostałych artykułów spożywczych,
- żywność dla dzieci,
- żywność niskokaloryczna i o zmniejszonej kaloryczności dla utrzymania właściwego ciężaru ciała,
- żywność dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń,
- żywność o niskiej zawartości sodu (lub bez sodu), zawierająca sole mineralne,
- żywność bezglutenowa,
- żywność zalecana przy zwiększonym wysiłku fizycznym, w szczególności dla sportowców,
- żywność dla diabetyków.
10.89.
PRODUKCJA POZOSTAŁYCH ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANA
10.89.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję zup i bulionów (rosołów),
- produkcję miodu sztucznego i karmelu,
- produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
- kanapki,
- świeża (nieupieczona) pizza,
- produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną,
- produkcję drożdży,
- produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
- produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
- produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
- produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.
Podklasa ta nie obejmuje: