grafika z logotypem Biuletynu Miejskiego

Biuletyn Miejski

Dożynki w Poznaniu to nie przypadek

Miasto Poznań to nie tylko znaczące w kraju centrum biznesu, przemysłu, kultury, nauki, ale także silny ośrodek nowoczesnego rolnictwa.

Fot. M. Malinowski - grafika artykułu
Fot. M. Malinowski

W Poznaniu ma swoją siedzibę ponad 700 gospodarstw rolnych i ok.300 podmiotów prowadzących działalność zaliczaną do działów specjalnych produkcji rolnej, gospodarujących na 8380 ha użytków rolnych oraz czołowych pod względem wielkości, asortymentu i jakości wyrobów zakładów przemysłowych branży rolno-spożywczej. Dlatego Dożynki Miejskie w parku Wilsona 30 sierpnia to także święto Poznania.

Poznań rolniczy
W produkcji roślinnej na terenie Miasta Poznania dominuje uprawa zbóż, warzyw i kwiatów. Warzywa gruntowe i owoce uprawia się w gospodarstwach sektora prywatnego na powierzchni 1500 ha. W Poznaniu produkowany jest szeroki asortyment warzyw. Największy udział ma kapusta, marchew i cebula. Rozwija się także produkcja roślin ozdobnych (rośliny doniczkowe, kwiaty cięte ) oraz szkółkarstwo. W południowo-wschodniej części miasta (Nowe Miasto) prowadzą działalność producenci surówek warzyw oraz kwaszonej kapusty i ogórków.
Powierzchnia zmeliorowanych użytków rolnych wynosi 2400 hektarów co stanowi około30% ogólnej powierzchni użytków rolnych. Nawadnianych jest 600 ha,  w tym na około 40 ha zainstalowane są deszczownie.
Wśród gatunków zwierząt gospodarskich utrzymywanych w gospodarstwach przeważa trzoda chlewna (ok.2000 szt.), drób rzeźny i nieśny. Rolnicy prowadzą także chów bydła (500 szt.) i koni  (480 szt.).

Dziedzictwo kulinarne
Regionalne produkty to także symbol Poznania. Słynne są w całym kraju i Europie rogale świętomarcińskie wytwarzane z ciasta drożdżowego półfrancuskiego od co najmniej 150 lat w Poznaniu i innych rejonach wielkopolski. Rogal świętomarciński wpisany został przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych, zawierającego produkty pochodzące z określonego regionu, miejsca lub kraju, których jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem danego pochodzenia geograficznego.
Do produktów tradycyjnych wytwarzanych w Poznaniu należą: kiełbasa biała parzona, gzik wielkopolski, chleb cygański, pumpernikiel Adama, oleje tłoczone na zimno z pestek dyni i rzepakowy, gotowe dania i potrawy: plyndze, kaczka pieczona po wielkopolsku, galart, zrazy zawijane po wielkopolsku, bigos, ślepe ryby, szare kluski, czernina, parzybroda, golonka po wielkopolsku.

Program Dożynek Miejskich:

  • godz. 13 Msza Święta - Kościół pw. Św. Michała Archanioła (ul. Stolarska)
  • godz. 14 Przemarsz korowodu dożynkowego (ul. Stolarska, ul. Śniadeckich, ul. Parkowa)
  • godz. 14.40 Powitanie gości dożynkowych
  • godz. 15 Obrzędy dożynkowe - Zespół Pieśni i Tańca "ŁANY" Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • godz. 15.30 Występ taneczny Zespołu Pieśni i Tańca "ŁANY" Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • godz. 16 Występ zespołu wokalnego "STOKROTKI"
  • godz. 16.30 Pokaz sokolniczy - Sokolnictwo GOA
  • godz. 17 Występ CAPELLI ZAMKU RYDZYŃSKIEGO
  • godz. 18 NORBI
  • godz. 19 TEATR SZCZUDLARZY "Z GŁOWĄ W CHMURACH"
  • godz. 19.30 BROADWAY LADIES
  • godz. 20 BELFAST the sounds of Boney M.

Imprezy towarzyszące:

  • wioska ginących zawodów
  • wystawy: gołębi i drobiu ozdobnego; pszczelarska i degustacja miodu; królików; kotów
  • tresura psów; pokaz pracy psów ratowniczych
  • pokaz zabytkowej strażackiej sikawki konnej z 1905 roku
  • zasady udzielania pierwszej pomocy
  • pomiar ilości wydychanego CO2 z organizmu
  • plac zabaw dla dzieci - kule wodne
  • ścianka wspinaczkowa (7 m wysokości)
  • malowanie twarzy
  • balonowe ZOO
  • warsztaty żonglerki, szczudlarskie
  • konkursy: wiedzy rolniczej oraz dojenia krowy