WOJCIECH KANDULSKI

WOJCIECH KANDULSKI

Mawiał o sobie "chłopak z Grunwaldu". Dla mediów był "królem tortów", dla mieszkańców miasta - "poznańskim Bliklem". Mimo prestiżowych, międzynarodowych wyróżnień najbardziej cenił uznanie swoich poznańskich klientów.

Urodził się 21 marca 1943 roku w Poznaniu, zmarł 2 lipca 2006 roku także w Poznaniu. Naukę zawodu rozpoczął w 1959 roku u mistrza cukierniczego Stanisława Faleńskiego w zakładzie przy ul. Świętosławskiej, gdzie już w drugim roku terminowania sam wypiekał weselne torty. W 1962 roku zaczął samodzielną pracę w cukierni Brzdąc, produkował bardzo później popularne lody cassate. Przez kilka kolejnych lat związany był z gastronomią. W 1978 roku został ajentem bistra U Wojtka, które szybko zyskało uznanie klientów wysoką jakością wyrobów i poziomem obsługi. Rok później otworzył na os. Przyjaźni cukierenkę Koralik z własnymi lodami i deserami lodowymi. W 1983 roku uruchomił Zakład Cukierniczy, a w 1995 roku - sklep firmowy W. Kandulski przy ul. Sarmackiej. Cztery lata później otworzył kolejny sklep w Centrum Górczyńskim, w 2000 roku - na Piekarach, z biegiem czasu powstawały następne. Sieć cukierni stała się firmą rodzinną, w której pracują żona, dwie córki i zięciowie Kandulskiego.

Wyroby firmy W. Kandulski brały i nadal biorą udział w specjalistycznych targach i konkursach, zdobywając liczne nagrody. Wielką karierę zrobił zwłaszcza Tort Kandulski nagradzany na konkursach w kraju i za granicą. Za ten wypiek i całokształt pracy w 1999 roku przyznano mu godło "Teraz Polska", Złotego Hipolita oraz nagrody na targach w Bydgoszczy, Poznaniu i Warszawie. W tymże roku zdobył także Złoty Medal na Wystawie Cukierniczej IKF w Stuttgarcie, a rok później złoty medal na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Lizbonie.

Jego wielką zasługą dla rzemiosła polskiego było założenie w Poznaniu w 1995 roku pierwszego w Polsce Ośrodka Szkolenia Cukierników "Profesional". Doceniając działania Wojciecha Kandulskiego, nagrodzono go Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Srebrną Odznaką Światowej Unii Cukierników UIPCG, medalem "Ad perpetuam rei memoriam" oraz odznaką "Za zasługi dla Wielkopolski".

Dzięki niemu w czasie obchodów 750-lecia lokacji Poznania w czerwcu 2003 roku na pl. Wolności upieczono największy tort świata wpisany do Księgi rekordów Guinnessa. Piekł torty dla Sofii Loren, prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, Wojciecha Fibaka, reprezentacji kraju w piłce nożnej, firmy Rosenthal i Programu 2 Telewizji Polskiej.
Wyroby jego firmy niejednokrotnie były oficjalnymi upominkami władz Poznania wręczanymi ważnym gościom.

Wojciech Kandulski był największym powojennym cukiernikiem w Poznaniu. Działał w instytucjach branżowych krajowych (Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP) i regionalnych (Wielkopolskie Stowarzyszenie Cukierników). Jego liczne inicjatywy charytatywne związane były z dziećmi, młodymi sportowcami, oświatą, poznańskimi fundacjami kulturalnymi i dobroczynnymi. Poznaniacy lubili go i szanowali. Cieszono się z jego zagranicznych sukcesów, a na co dzień po prostu kupowano "torty od Kandulskiego".

Rada Miasta uchwałą podjętą 10 czerwca 2003 roku przyznała mu tytuł Zasłużony dla Miasta Poznania.

sieci społecznościowe