Zrównoważony system żywnościowy

Radne: Monika Danelska, Maria Lisiecka- Pawełczak, Dominika Król i Marta Mazurek złożyły wspólną interpelację dotyczącą zrównoważonego systemu żywnościowego w Poznaniu.

Fot. pixabay - grafika artykułu
Fot. pixabay

Radne przypominają, że Komisja Europejska wypracuje do września 2023 roku inicjatywę, która ma na celu zapewnienie zrównoważonego systemu żywnościowego UE oraz uwzględnienie zbilansowanego rozwoju we wszystkich aspektach polityki związanych z żywnością. Globalne systemy żywnościowe podlegają obecnie ciągłym zmianom i przekształceniom, a wyzwaniem staje się świadomość żywnościowa i żywieniowa konsumentów.

Radne uważają, że Poznań powinien stać się uczestnikiem dyskusji na temat zdrowego żywienia, a także aktywnie dążyć do zwiększania dostępności i promocji roślinnych opcji żywieniowych w placówkach oświatowych, dla których Miasto jest organem prowadzącym. Aktywność ta polega na wspieraniu oferty żywności pochodzenia roślinnego jako alternatywy dla posiłków mięsnych na prośbę osoby uczniowskiej lub jej rodzica.

Radne pytają czy Miasto Poznań rozważa uwzględnienie w projekcie budżetu na 2024 rok środków mających na celu promocję i zwiększenie dostępności roślinnych opcji żywieniowych w placówkach oświatowych. Pytają również o współpracę organizacjami pozarządowymi promującymi zdrowe żywienie, z poszanowaniem środowiska naturalnego i praw zwierząt. Rozważają również powołanie komórki lub zespołu do spraw zwiększenia dostępności i promocji roślinnych opcji żywieniowych, w skład którego mogłoby wchodzić m.in. przedstawicielstwo organizacji z sektora NGO.

Urząd Miasta odpowiada, że na chwilę obecną nie planuje wskazanych w interpelacji działań o charakterze organizacyjno-promocyjnych w zakresie zrównoważonego systemu żywnościowego w placówkach oświatowych. Zgodnie z art. 68 ustawy Prawo oświatowe , dyrektor jednostki oświatowej sprawuje opiekę nad uczniami oraz stwarza warunki harmonijnego rozwoju psychofizycznego poprzez aktywne działania prozdrowotne. W związku z tym, planowanie żywienia w szkołach jest zadaniem leżącym w kompetencjach dyrektora danej jednostki. Ponadto, zgodnie z Prawem oświatowym, rada rodziców, reprezentująca ogół uczniów, "może występować do dyrektora i innych organów szkoły lub placówki, organu prowadzącego szkołę lub placówkę oraz organu sprawującego nadzór pedagogiczny z wnioskami i opiniami we wszystkich sprawach szkoły lub placówki". Wspomniane wnioski i opinie mogą dotyczyć także kwestii żywieniowych w danej placówce oświatowej.

W ramach otwartych konkursów ofert prowadzonych przez Wydział Oświaty, realizowany jest priorytet pn.: "Działania edukacyjne o charakterze profilaktycznym, w tym postaw prozdrowotnych, zwiększające świadomość ekologiczną w obszarze zrównoważonego rozwoju, kształtujące społeczne kompetencje przyszłości". Organizacje pozarządowe składające projekty w tym zadaniu publicznym posiadają szeroki zakres możliwych do zrealizowania tematów, w tym m.in. związanych z promocją zdrowego odżywiania czy ochroną zwierząt.

oprac. red.