Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, pokroić i zalać wrzącą, osoloną wodą. Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek , pokroić i ugotować z dodatkiem połowy masła. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać, dodać groszek, a gdy zawrze, odszumić. Dodać gorące mleko i pozostałe masło. Zupę przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.

  • 30 dag dyni
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 1 szkl. zielonego groszku konserwowego
  • 1 1 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz nać pietruszki

Zupa z dyni - gwarą

Zupa zez korbola

Pyry i cebulę ostruż, pobzybzej i zalej goruncom, słonom wodom. Korbola ostruż zez skóry, pestki zostaw na potem, pokrychej i upróż zez kawalindkiem masła. Lekutko ochłódź, zmel, wstaw na ogień dodej groszek, a jak bydzie się pyrlić, zdejmij burzowiny. Gichnij gorunce mlyko i wciepnij reszte masła. Na smake dodej soli, pieprzu i zielune zez pietruszki.
ździebko wincy niż pół funta korbola

  • 2-3 pyry
  • 3 cebule
  • puszka groszku
  • moły gornyszek mlyka
  • 1 kopystka masła
  • sól, pieprz, zielune zez pietruszki

autorka tłumaczenia: Katarzyna Bojarska

Drukuj tekst
Pokaż QR kod

Pozostałe publikacje w tej serii: