Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, pokroić i zalać wrzącą, osoloną wodą. Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek , pokroić i ugotować z dodatkiem połowy masła. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać, dodać groszek, a gdy zawrze, odszumić. Dodać gorące mleko i pozostałe masło. Zupę przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
- 30 dag dyni
- 2-3 ziemniaki
- 3 cebule
- 1 szkl. zielonego groszku konserwowego
- 1 1 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz nać pietruszki
Zupa z dyni - gwarą
Zupa zez korbola
Pyry i cebulę ostruż, pobzybzej i zalej goruncom, słonom wodom. Korbola ostruż zez skóry, pestki zostaw na potem, pokrychej i upróż zez kawalindkiem masła. Lekutko ochłódź, zmel, wstaw na ogień dodej groszek, a jak bydzie się pyrlić, zdejmij burzowiny. Gichnij gorunce mlyko i wciepnij reszte masła. Na smake dodej soli, pieprzu i zielune zez pietruszki.
ździebko wincy niż pół funta korbola
- 2-3 pyry
- 3 cebule
- puszka groszku
- moły gornyszek mlyka
- 1 kopystka masła
- sól, pieprz, zielune zez pietruszki
autorka tłumaczenia: Katarzyna Bojarska