Komisja Promocji Miasta, Turystyki i Rekreacji odwiedziła Branżowe Centrum Umiejętności w Dziedzinie Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich. Radni mieli okazję wziąć udział w praktycznych warsztatach i sprawdzić osobiście jak wytwarza się Rogale Świętomarcińskie.

Grupa kilku osób kobiet i mężczyzn w sali piekarniczej przy stole z Rogalami Świętomarcińskimi - grafika artykułu
Komisja Promocji Miasta, Turystyki i Rekreacji w Branżowym Centrum Umiejętności w Dziedzinie Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich

O tym, że Rogal Świętomarciński jest jedną z najbardziej znanych marek i znaków promocyjnych Poznania - nikogo w naszym mieście przekonywać nie trzeba. O tym jak wyrabia się te specjały mogli przekonać się bezpośrednio uczestnicy spotkania Komisji Promocji Miasta, Turystyki i Rekreacji, którzy przygotowywali rogale pod profesjonalnym okiem dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego - Zuzanny Szmyt i przewodniczącego Komisji Tomasza Stachowiaka.

Miejsce spotkania i swoistego "szkolenia" nie jest przypadkowe. Branżowe Centrum Umiejętności w Dziedzinie Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego powstało z inicjatywy Miasta Poznania we współpracy ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz partnerami: Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu i Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu. Projekt finansowany jest ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO).

BCU stanowi odpowiedź na aktualne potrzeby rynkowe. W placówce funkcjonuje nowoczesna pracownia z parkiem maszynowym dla branży piekarskiej, która umożliwi kształcenie przyszłych fachowców. Przeznaczona jest także do szkoleń prowadzonych przez ekspertów, profesjonalistów, rzemieślników. Szkolenia skierowane są w szczególności do: uczniów, studentów, doktorantów, nauczycieli przedmiotów zawodowych, nauczycieli akademickich oraz pracowników, w obszarze danej dziedzinie zawodowej.

BCU realizuje działania w następujących obszarach:

  • działalność edukacyjno-szkoleniowa (rozwój umiejętności zawodowych uczniów, studentów, doktorantów, nauczycieli akademickich oraz innych osób dorosłych w dziedzinie prac wykończeniowych w ramach szkoleń zawodowych);
  • działalność integrująco-wspierająca (wspieranie szkół i placówek oferujących kształcenie zawodowe oraz uczelni w nawiązywaniu współpracy z pracodawcami prowadzącymi działalność w dziedzinie piekarstwa);
  • działalność innowacyjno-rozwojowa (zwiększanie transferu wiedzy i nowych technologii do edukacji, w tym upowszechnianie innowacji oraz wyników badań i analiz dotyczących dziedziny piekarstwa);
  • działalność doradczo-promocyjna (wsparcie szkół i placówek systemu oświaty oraz uczelni w realizacji doradztwa zawodowego w tym promocja zawodów i kształcenia w dziedzinie piekarstwa oraz realizacja konkursów branżowych i turniejów dla uczniów).

MM/WMP

Powyższa treść została przygotowana przez biuletyn/Wydawnictwo Miejskie Posnania

Dowiedz się więcej na temat