HACCP - szkolenia dla detalistów

Kolejne nowelizacje ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, rozszerzyły obowiązek wdrożenia i stosowania zasad sytemu HACCP (ang. Hazard Analyzes and Critical Control Points) zarówno przez średnich jak też małych przedsiębiorców.
Z tego względu, chcąc przybliżyć zainteresowanym najważniejsze rozwiązania, Ministerstwo Gospodarki Pracy i Polityki Społecznej we współpracy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości organizuje cykl 9 szkoleń poświęconych problematyce systemu Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli w handlu detalicznym.
Szkolenia organizowane w Poznaniu odbędą się 18 listopada 2003 r. Udział w szkoleniu jest nieodpłatny - cykl szkoleń jest finansowany przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach realizacji "Programu rozwoju handlu wewnętrznego do 2003 roku".
Na szkoleniu będzie się można dowiedzieć m.in:
* Czym jest system HACCP?
* Kto ma obowiązek stosować zasady sytemu HACCP?
* Jakie wymagania powinni spełnić właściciele sklepów?
* Czy wdrożenie sytemu HACCP może być finansowane ze środków publicznych?
Szkolenia adresowane są do przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie handlu detalicznego. Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe oraz zaświadczenie udziału w szkoleniu. Zajęcia poprowadzą konsultanci i trenerzy posiadający wieloletnią praktykę w zakresie systemów jakości Instytutu Organizacji i Zarządzania w Przemyśle "ORGMASZ".
Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu w Poznaniu mogą kontaktować się z:

Anną Jeżowską
Wrocławska Agencja Rozwoju Regionalnego
tel. 71 372 37 30
fax. 71 372 36 85
e - mail: ajz@warr.pl

Zgłoszenia należy przesyłać pocztą elektroniczną lub faksem na podany wyżej adres. W zgłoszeniu należy podać:
- termin wybranego szkolenia,
- imiona, nazwiska, stanowiska zgłaszanych osób (osoby zgłaszane mogą być zastąpione),
- imię i nazwisko, telefon, fax oraz e - mail osoby uprawnionej do dalszych kontaktów, zgodnie z załączonym wzorem.
Formularz zgłoszenia należy wypełnić czytelnie drukowanymi literami. Przyjęcie zgłoszenia zostanie potwierdzone przez organizatora. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, o przyjęciu zgłoszenia decydować będzie kolejność nadesłania zgłoszenia.
Szczegółowy zakres tematyczny szkolenia:
RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA - "SYSTEM HACCP W HANDLU DETALICZNYM":
9.30-10.00 Rejestracja uczestników
10.00-12.00 Wprowadzenie
* System HACCP - istota i cechy systemu
* Geneza systemu HACCP
* Podstawy prawne regulacji Systemu HACCP w Polsce i w Unii Europejskiej
12.00-12.15 przerwa
12.15-13.45 System HACCP a systemy zarządzania jakością
System HACCP w firmach handlowych cz. I
13.45-14.00 przerwa
14.00-16.00 System HACCP w firmach handlowych cz. II
Źródła finansowania wdrożeń sytemu HACCP ze środków publicznych
16.00-16.20 Pytania i odpowiedzi

Załączniki