Orzechy i owsianka skuteczne w walce z cholesterolem
Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Toronto opublikowane zostały w Journal of the American Medical Association. Badania prowadzone były w czterech dużych kanadyjskich miastach, a wynika z nich, że zmiany w diecie zmniejszają w takim samym stopniu poziom złego cholesterolu (LDL) jak, w krótkim terminie, leki. Jak odkryli naukowcy kombinacja właściwych składników w diecie pozwoliła w ciągu pół roku obniżyć poziom LDL o 13 proc., zaś u osób, którym zaserwowano po prostu dietę ubogą w tłuszcze - poziom LDL spadł tylko o 3 proc.
Lekarze przebadali trzy grupy kontrolne liczące łącznie 351 osób, na wegetariańskiej półrocznej diecie. W dwóch grupach dodano do diety badanych takie składniki jak soja i jej przetwory (tofu, mleko sojowe), różne fasole, owies i jęczmień (zawierają tzw. lepki błonnik), różne orzechy oraz margaryny zawierające roślinne sterole.
Naukowcy sprawdzili również skuteczność edukacji zdrowotnej. Podczas badań część pacjentów odbyła rozmowy z dietetykiem. Okazało się, że takie dwie dłuższe rozmowy wystarczą, by dobrze komponować codzienne posiłki.
Więcej: Rynek Zdrowia
Zobacz również

Miejski szpital im. J. Strusia w elitarnym gronie

"Opieka wytchnieniowa" dla Jednostek Samorządu Terytorialnego - edycja 2025

Legitymacja osoby z niepełnosprawnością już dostępna w mObywatelu
