Zachowaj rozwagę podczas zbierania grzybów!
Przede wszystkim należy zbierać dobrze znane gatunki grzybów, a początkujący grzybiarze powinni wystrzegać się zbierania gatunków, które pod kapeluszem mają blaszki. Specjaliści radzą również, by nie przechowywać grzybów w workach foliowych, gdyż przyspiesza to proces psucia się zbiorów. Należy unikać podawania potraw z grzybami dzieciom, osobom starszym oraz osobom chorym. O zatruciu należy myśleć zawsze, gdy nagle zmienia się zachowanie chorego:
- staje się niespokojny, pobudzony, drażliwy lub agresywny,
- niemożliwe jest nawiązanie logicznego kontaktu słownego,
- staje się nadmiernie wyciszony, apatyczny, senny lub traci przytomność,
- wymiotuje, ma biegunkę, skarży się na bóle brzucha,
- pojawiają się zaburzenia oddychania i krążenia.
W przypadku podejrzenia zatrucia grzybami należy skontaktować się z lekarzem, a w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia (stan nieprzytomności, zaburzenia oddechu lub krążenia) z Centrum Powiadamiania Ratunkowego (nr 112).
Więcej: zatrucie grzybami