Gotowi, do startu, START!

W poniedziałek 24 października o godzinie 12:00 w Cafe Misja, kawiarni popierającej Sprawiedliwy Handel odbyła się konferencja prasowa na temat międzynarodowego projektu Aware&Fair w Poznaniu. Konferencji prasowej towarzyszył kiermasz z degustacją produktów Sprawiedliwego Handlu zorganizowany na terenie Urzędu miasta Poznania.

Znakomita jakość ekologicznych produktów z krajów tropikalnych, filmy krótkometrażowe i prezentacje na temat Milenijnych Celów Rozwoju i Sprawiedliwego Handlu oraz przyjazna atmosfera. To wszystko było częścią kiermaszu i konferencji prasowej zorganizowanego przez poznański zespół  projektu Aware&Fair. W konferencji uczestniczyli uczestniczyli: dyr. Wydz. Ochrony Środowiska Leszek Kurek, przedstawiciel PSSH "Trzeci Świat i My", Tadeusz Makulski, członkowie Lokalnej Grupy Projektowej.

Wiele gatunków kawy i herbaty, wyrobów kakaowych, owoców suszonych i wielu innych produktów zaskoczyła przybyłych urzędników, dziennikarzy oraz mieszkańców Miasta Poznania. Zainteresowane osoby i instytucje dowiedziały się, jakie są możliwości zaangażowania w projekt dla wolontariuszy, nauczycieli, przedstawicieli handlu spożywczego i gastronomi oraz szkół i instytucji.

Cel imprezy (event) jest prosty - opowiedzieć  jak najwięcej o Sprawiedliwym Handlu, edukacji globalnej i Milenijnych Celach Rozwoju każdemu kto zechce posłuchać. Trzeba dużo zrobić w tej sprawie, przede wszystkim rozbudzić świadomość  i upowszechnić wiedzę o roli  Sprawiedliwego Handlu, jako formy pomocy rozwojowej. Ale nie uda się tego zrobić bez poparcia lokalnych mediów  i decydentów - powiedziała Elżbieta Olędzka-Koprowska koordynator projektu.

Kiermasz cieszył się bardzo dużym powodzeniem. Poza urzędnikami magistratu, którzy chętnie zaopatrywali się w produkty SH, zjawili się  także zainteresowani mieszkańcy Poznania wyrażając nie tylko swoje zadowolenie, ale przede wszystkim poparcie dla działań zaplanowanych w projekcie. Przychylność mediów i ich liczna obecność na konferencji prasowej zaowocowały dużą ilością publikacji.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Wybierz poniżej kolejną, żeby czytać dalej