Komunikaty

pagina

Kuchnia wielkopolska

Pominąłeś menu

menu

Jak rozpoznać świeżego karpia?

Grudzień w Poznaniu, jak i w całej Polsce, pachnie świętami, a jednym z ich kulinarnych symboli jest karp. Król wigilijnego stołu bywa jednak także pułapką dla nieuważnych kupujących. Wśród świątecznych promocji łatwo stracić czujność i do koszyka trafia ryba, która zamiast zgodnie z ideą "ze stawu na talerz" przebyła tysiące kilometrów. Na co zatem zwrócić uwagę kupując karpia?

Karp położony na lodowych kryształkach. - grafika artykułu
Świeża ryba ma przejrzyste, lekko wypukłe oczy, wilgotną skórę o jednolitym kolorze, delikatny zapach wody oraz sprężyste mięso, które po naciśnięciu szybko wraca do pierwotnego kształtu, fot. Polski Karp

Przy wyborze karpia warto zaufać zmysłom. Świeża ryba ma przejrzyste, lekko wypukłe oczy, wilgotną skórę o jednolitym kolorze, delikatny zapach wody oraz sprężyste mięso, które po naciśnięciu szybko wraca do pierwotnego kształtu.

Termin ważności to nie wszystko

Robiąc zakupy najczęściej sprawdzamy termin przydatności do spożycia, a etykieta kryje znacznie więcej informacji. To właśnie tam znajdziemy dane o miejscu hodowli lub produkcji ryb.

Jeśli zależy nam na karpiu z polskich gospodarstw rybackich, warto szukać takich oznaczeń jak "Produkt Polski", informacji "wyhodowano w Polsce" lub logotypu Organizacji Producentów Polski Karp.  Produkty nim oznaczone pochodzą z lokalnych, certyfikowanych hodowli, prowadzonych w ramach zrównoważonej akwakultury i pod ścisłą kontrolą weterynaryjną.

Mrożona czy świeża

Kolejne informacje na etykiecie dotyczą tego, czy ryba była wcześniej mrożona. Określenie "produkt rozmrożony" oznacza, że nie wolno jej ponownie zamrażać. Tzw. re-freshing to proces zamrażania i późniejszego rozmrażania ryby, stosowany najczęściej w przypadku produktów importowanych, które muszą przebyć długą drogę do sklepu. Po rozmrożeniu trafiają na ladę i sprawiają wrażenie świeżych, choć ich droga była długa i wieloetapowa. Co więcej, po rozmrożeniu ryba taka ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, o czym łatwo zapomnieć w ferworze zakupów.

Polska jest jednym z największych producentów karpia w Europie, a nasi hodowcy co roku dostarczają na rynek od 18 do 20 milionów kilogramów tej ryby. Karp z polskich gospodarstw to produkt bardzo świeży, trafiający do sprzedaży w krótkim czasie od odłowu. Jeśli zdecydujemy się na wersję mrożoną, ryba zamrażana jest bezpośrednio po połowie i porcjowaniu, dzięki czemu zachowuje świeżość i wartości odżywcze aż do momentu rozmrożenia, już w domu. Karpia można kupić nie tylko w sklepach, ale również bezpośrednio w gospodarstwach rybackich.

Polski karp dorasta przez trzy lata w czystych, przestronnych stawach, gdzie na jednego osobnika przypada od 10 do 20 m kw. powierzchni. Karmiony jest naturalnym pokarmem ze stawu oraz zbożem, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i ryzyka skażenia metalami ciężkimi. Każda hodowla pozostaje pod kontrolą weterynaryjną.

AL, źródło Polski Karp

Dowiedz się więcej na temat

Do góry