Przy wyborze karpia warto zaufać zmysłom. Świeża ryba ma przejrzyste, lekko wypukłe oczy, wilgotną skórę o jednolitym kolorze, delikatny zapach wody oraz sprężyste mięso, które po naciśnięciu szybko wraca do pierwotnego kształtu.
Termin ważności to nie wszystko
Robiąc zakupy najczęściej sprawdzamy termin przydatności do spożycia, a etykieta kryje znacznie więcej informacji. To właśnie tam znajdziemy dane o miejscu hodowli lub produkcji ryb.
Jeśli zależy nam na karpiu z polskich gospodarstw rybackich, warto szukać takich oznaczeń jak "Produkt Polski", informacji "wyhodowano w Polsce" lub logotypu Organizacji Producentów Polski Karp. Produkty nim oznaczone pochodzą z lokalnych, certyfikowanych hodowli, prowadzonych w ramach zrównoważonej akwakultury i pod ścisłą kontrolą weterynaryjną.
Mrożona czy świeża
Kolejne informacje na etykiecie dotyczą tego, czy ryba była wcześniej mrożona. Określenie "produkt rozmrożony" oznacza, że nie wolno jej ponownie zamrażać. Tzw. re-freshing to proces zamrażania i późniejszego rozmrażania ryby, stosowany najczęściej w przypadku produktów importowanych, które muszą przebyć długą drogę do sklepu. Po rozmrożeniu trafiają na ladę i sprawiają wrażenie świeżych, choć ich droga była długa i wieloetapowa. Co więcej, po rozmrożeniu ryba taka ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, o czym łatwo zapomnieć w ferworze zakupów.
Polska jest jednym z największych producentów karpia w Europie, a nasi hodowcy co roku dostarczają na rynek od 18 do 20 milionów kilogramów tej ryby. Karp z polskich gospodarstw to produkt bardzo świeży, trafiający do sprzedaży w krótkim czasie od odłowu. Jeśli zdecydujemy się na wersję mrożoną, ryba zamrażana jest bezpośrednio po połowie i porcjowaniu, dzięki czemu zachowuje świeżość i wartości odżywcze aż do momentu rozmrożenia, już w domu. Karpia można kupić nie tylko w sklepach, ale również bezpośrednio w gospodarstwach rybackich.
Polski karp dorasta przez trzy lata w czystych, przestronnych stawach, gdzie na jednego osobnika przypada od 10 do 20 m kw. powierzchni. Karmiony jest naturalnym pokarmem ze stawu oraz zbożem, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i ryzyka skażenia metalami ciężkimi. Każda hodowla pozostaje pod kontrolą weterynaryjną.
AL, źródło Polski Karp