W najbliższy weekend Poznań zamieni się w kulinarne centrum świata. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się wyjątkowe wydarzenie, które połączy aż pięć festiwali tematycznych: Festiwal Azjatycki, Sakura Festiwal, Festiwal Koreański, Festiwal Matchy oraz Festiwal Słodyczy Świata.

Złociste, chrupiące, aromatyczne i po prostu nie do odparcia - placki ziemniaczane to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który nigdy nie wychodzi z mody. 13 listopada obchodzimy Dzień Placka Ziemniaczanego, święto wszystkich miłośników tej prostej, jednocześnie wyjątkowo pysznej potrawy. To doskonała okazja, by sięgnąć po rodzinne przepisy, spróbować nowych wariantów i po prostu cieszyć się smakiem dzieciństwa.

11. listopada Poznań pachnie jak żadne inne miasto w Polsce. Z witryn cukierni błyszczą lukrowane półksiężyce, a w powietrzu unosi się aromat białego maku i orzechów. Rogal świętomarciński, symbol wielkopolskiej gościnności i hojności, znów staje się głównym bohaterem dnia. W tym roku przyglądamy mu się nie tylko z perspektywy tradycji, lecz także konkretów: przepisów, certyfikatów i faktów, które sprawiają, że to nie jest zwykły wypiek.

W najbliższych dniach Poznań po raz kolejny stanie się kulinarną stolicą gęsiny. 11. listopada, w Święto Niepodległości i imienin Marcina mieszkańcy miasta będą mogli spróbować wyśmienitych dań z polskiej gęsi podczas wydarzenia "Gęsina na Imieninach". To wyjątkowa inicjatywa, która łączy tradycję świętomarcińską z narodowym świętem, promując przy tym polskie mięso gęsie i jego przetwory.

Dla miłośników złotego daru natury, pasjonatów pszczelarstwa, kucharzy, restauratorów i wszystkich, którzy potrafią docenić aromat prawdziwego miodu nadchodzi wyjątkowe wydarzenie - ogólnopolski konkurs  "Smak Miodu 2026". 

Tradycyjny Rogal Świętomarciński powinien składać się z 60% ciasta, 30% masy makowej, 8% pomady (czyli lukru) i 2% posypki. Rogale mają charkterystyczny kształt półksiężyca i ważą między 200 a 250 g. Certyfikowany rogal musi wpisywać się w kwadrat o boku 14 cm, a jego wysokość w najgrubszym miejscu wynosić ok 7 cm, a szerokość 10 cm. Rogal jest tak duży, gdyż najważniejsze przy jego spożywaniu jest dzielenie się nim z innymi.

Czy jest coś wspanialszego niż zapach świeżego, domowego chleba, z chrupiąca skórką? Jak taki chleb przygotować w domowych warunkach będzie można dowiedzieć się podczas wyjątkowych warsztatów kulinarnych w Dworze Skrzynki.

Ruszyła kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich. Tatar lub okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i, lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Przekąski z gąski 2025".

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Jajka, przypadający co roku w drugi piątek października. To doskonała okazja, by docenić ten niezwykle wartościowy produkt, który od wieków króluje na naszych stołach - zarówno podczas codziennych posiłków, jak i świątecznych uczt.

Czy jesteście gotowi na prawdziwą ucztę zmysłów? Już od 10 do 12 października Plac Wolności w Poznaniu wypełni się aromatem kakao, karmelu i wanilii. Do naszego miasta zawita Czeko Fest - Festiwal Czekolady, słodyczy i Kraftowych Smaków Rzemieślniczych, który od lat przyciąga miłośników słodkości i dobrego rzemiosła z całej Polski.

Liczba wyników na stronie
10