Rok szkolny zaczął się, jesień coraz bliżej. To pora roku, w której jesteśmy narażeni na działanie wirusów, zatem warto się wzmocnić. Świetnym witaminowym zastrzykiem są wszelkiego rodzaju koktajle. Szczególnie picie zielonych smoothie usprawnia pracę jelit, poprawia naturalną florę bakteryjną, dzięki czemu podnosi odporność na infekcje.

Już w najbliższy weekend, 7-8 września odbędzie się dziesiąta edycja Festiwalu Herbaty Zaparzaj. Wielbiciele tego naparu będą mogli zgłębić świat herbaty, poznać jej różnorodność i spróbować wielu wyjątkowych smaków.

Najbliższy weekend zapowiada się niezwykle atrakcyjnie dla poznańskich smakoszy - największy zlot food trucków w Wielkopolsce. Samochody pełne jedzenia wjadą na teren przed Enea Stadion, by 7 i 8 września, serwować mieszkańcom przeróżne przysmaki.

Dobroczynne działanie ziół znano już w starożytności i wykorzystywano je zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Dziś już doskonale wiemy, że regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości leczniczych roślin może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia, samopoczucie, a także ukoić liczne dolegliwości związane z chorobami.

Poznaniacy pokochali Jedzielnię, której celem jest umożliwienie mieszkańcom odkrycia oferty gastronomicznej prosto ze stolicy Wielkopolski w korzystnych cenach. Specjalnie na Pyra Fest organizatorzy przygotowali edycję ziemniaczaną. Tym razem świetne knajpy, pełne porcje i cena za danie maksymalnie 30 zł.

W sierpniu na poznańskich targowiskach uwagę przyciągają przede wszystkim pomidory, duże, pękate, ale też drobniejsze, podłużne, mocno czerwone. Te ostatnie aż proszą się, by zrobić z nich sos pachnący latem. Oczywiście sos pomidorowy świetnie smakuje z makaronem, ale dziś zaproponujemy go jako dodatek do włoskiej parmigiany, czyli zapiekanego bakłażana z dodatkiem ciągnącego się sera. Parmigiana to świetny pomysł na letni obiad czy lekką kolację.

W najbliższą sobotę, 24 sierpnia, królową Wildy zostanie słynna poznańska pyra. Gry i zabawy z ziemniakami w roli głównej będą czekały nie tylko na najmłodszych uczestników. Śmiałkowie będą mogli próbować swoich sił w biegu na 5 kilometrów czy w rzucie pyrą. A po wysiłku fizycznym z przyjemnością obejrzeć pokaz gotowania kremowej zupy ziemniaczanej z groszkiem lub ziemniaczanych podpłomyków z czosnkiem i śmietaną. Zresztą smakołyków z pyrą w roli głównej będzie znacznie więcej.

Street Food & Art Festival po raz trzeci zgromadzi miłośników dobrego jedzenia i sztuki ulicznej. W dniach 24 i 25 sierpnia w Luboniu w Strefie Chillout na terenie Factory Poznań będzie można próbować uliczne jedzenie prosto z food trucków i jednocześnie podziwiać sztukę uliczną. Impreza rozpocznie się o godz. 12:00 i potrwa do 20:00 zarówno w sobotę, jak i niedzielę.

Liczba wyników na stronie
10