Kapustę kiszoną i kapustę świeżą, drobno poszatkowaną, włożyć do garnka i zalać wywarem z uprzednio ugotowanych grzybów. Dusić po przykryciem ok. 20-30 min. Pokroić w kostkę mięso wieprzowe, boczek wędzony, kiełbasę, cebulę i lekko podsmażyć. Kapustę połączyć z mięsem, grzybami, powidłami i koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku. Dusić razem ok. 40 min, po czym podlać winem i ewentualnie doprawić. Bigos można podawać z pieczywem albo jako dodatek do dań obiadowych.

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy
  • 0,5 kg kapusty świeżej
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 70 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka powideł ze śliwek
  • 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu
  • koncentrat pomidorowy
  • sól