Przygotować rozczyn z drożdży tzn. drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości podgrzanego mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, mleko, wyrośnięty rozczyn, sól, ocet lub spirytus i ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dorabiania dodać olej. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać krążki. Nakładać na nie powidła i przykrywać drugim krążkiem, docisnąć brzegi i układać na stolnicy posypanej mąką. Uformowane pączki pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać w wysokim garnku tłuszcz i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmować i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Można posypywać cukrem pudrem lub polukrować. Najlepiej smakują tego samego dnia.

  • 500 g mąki
  • 50 ml oleju
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 20 ml spirytusu lub octu
  • 50 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 120 g powideł lub dżemu
  • Sól,
  • cukier puder do posypania lub polukrowania
  • smalec do smażenia