Ślepe ryby (zupa ziemniaczana)

Umyte mięso zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Potem dodać oczyszczoną i poszatkowaną włoszczyznę. Posolić i gotować ok. 20 min. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w talarki i włożyć do przecedzonego wywaru i ugotować. Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, dodać mąki. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy, dodajemy pokrojone mięso, włoszczyznę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  • 300 g mięsa wieprzowego i wołowego
  • 0,5 kg ziemniaków ˇ pęczek włoszczyzny
  • 30 g cebuli
  • 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól, pieprz, majeranek